Пленковић: У току преговори да БАТ не оде из Хрватске

РИЈЕКА: Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас да министар финансија води преговоре са Бритиш-Амеркан Тобаком (БАТ) о најављеном одласку из Хрватске и о ситуацији у фабрици дувана у Канфанару, у Истри.
cigarete
Фото: Freeimages.com, ilustracija

Пленковић је рекао новинарима у Ријеци да се БАТ обавезао након преузимања те фабрике да пет година неће отићи из Хрватске, пренела је Хина.

"Желимо да нађемо решење које ће бити најбоље. Мислим да ћемо у разговорима наредних дана доћи до решења које ће омогућити да БАТ остане. Надамо се договору који ће њих на дуже време усидрити у Истри", рекао је он.

БАТ је у јуну најавио да планира да напусти Хрватску због, како су у јуну преносили хрватски медији, повећања акциза на дуван и дуванске производе.

То је, након Меглеа, други велики инвеститор који је одлучио да оде из Хрватске.

Хрватска радио-телевизија је прошле недеље известила да се разговори управе БАТ-а и министра финансија настављају, али да се чини да за сада нема помака и да је 500 запослених у фабрици Канфанар на ивици стрпљења због отегнутих преговора.

БАТ је пре пет година преузео Творницу дувана Ровињ и од тада је у производњу уложио готово пет милијарди куна (662,6 милиона евра), навео је ХРТ.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести