По бањама и на језерима сезону спасли домаћи гости

Корона вирус и даље присутан, али домаће туристе, уз мере опреза, то не спречава да летњи одмор проведу ван својих домова и градова јер туристички радници кажу да су углавном задовљни како одмиче лето у погледу бројности гостију у Војводини, која има разноврсну понуду.
d
Фото: Dnevnik.rs

Мада је званичан старт летње туристичке сезоне кренуо 1. јула,  у Белој Цркви истичу да је, бар за сада, лето боље него лањско јер је већ од половине јуна приметан број гостију у вароши. Али само домаћих - јер Румуна, који су ранијих година били чести туристи, сада нема због затворених граница.  

По речима Угљеше Кужелке из Туристичке организације Бела Црква попуњено је 70 одсто лежаја у домаћој радиности, вилама, апартманима и у три кампа.

– Имамо око 600 кревета и још 300 у камповима – наводи Кужелка и каже да сезона одмиче с домаћим гостима претежно из Београда, Зрењанина и Новог Сада, премда имају туриста и из ширег дела земље. – Кроз Белу Цркву пролазе аутобуси на релацији Ниш–Вршац, што је идеална прилика да на  Белоцркванска језера, иначе одавнина позната као војвођанска Венеција, дођу и гости с југа.

70 одсто лежаја у домаћој радиности, вилама, апартманима и места у три кампа попуњени у Белој Цркви

И на Палићу, како кажу туристички посленици, има гостију. Иако  тамошњи хотелијери, како истиче директор ТО Суботица Александар Медаковић, нерадо износе податке о попуњености, голим оком се може видети да туриста на Палићом језеру има и да  су гости уочљиви и у Суботици, која је неколико километара од познатог језера на северу Бачке.

По Медаковићевим речима, нема сумње ово да ће лето на Палићу и Суботици протећи у знаку домаћих туриста који ове дестинације походе уз ваучере.

50 угоститељских објеката прима туристе са ваучерима у Суботици и на Палићком језеру

– У систему имамо 50 угоститељских објеката који примају туристе с ваучерима – казао је Медаковић, истичући да ће управо ова категорија туриста бити најбројнија све до септембра.

Ни у хотелу “Фрушке терме” надомак Новог Сада не могу се  пожалити на бројност госитију. Директорка хотела Јелена Радивојевић истиче да имају дневне госте, али и оне који долазе да преспавају за викенд, на пет, седам и 14 ноћења.

– Имамо резервисаних група туриста у наредном периоду, али и оних који померају боравак због епидемиије – казала је Јелена Радивојевић, рекавши да је пословни свет опрезнији и не жели да организује скупове док је коронавирус присутан, за разлику од појединаца и породица, који се лакше одлучују за годишњи одмор .


У Српској Атини све више туриста

Нови Сад из године у годину походи све више страних туриста, тај тренд су, без сумње, ове сезоне прекинили домаћи гости.

По речима Тихане Путин из ТО Новог Сада до 24. јуна укупно је уплаћено 700.000 динара на рачун боравишне таксе, а у мају је тај приход био 400.000 динара.

- Податак говори да у Новом Саду борави све више гостију и то домаћих, али колико је званично било туриста у мају, а колико током јуна , још немамо - рекла је Тихана Путин и навела да је ТО Нови Сад покренула кампању  “52 викенда у Новом Саду” управо у намери да заинтересује житеље наше земље да посете Српску Атину. У понуди туристима нашли су се обиласци града, културних установа и градске околине.


Гости су полако почели да  долазе и у Апатин, тачније  апартмане Путничког пристаништа и марине “Апатин”. Директорка Љиљана Крец, каже да их је  било више него у мају и да им предстоји борба да доведу домаће госте јер страних гостију, који су у марину пристајали бродовима, сада нема.

– Оглашавамо се преко сајтова који нуде попусте, па за два ноћења за две особе дајемо бесплатно обилазак Специјалог резервата природе “Горње Подунавље” – рекла је  директорка.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести