Почела прерада шећерне репе, Суноко очекује око 1,4 милиона тона сировине

БЕОГРАД: Компанија "Суноко" отпочела је нову кампању прераде шећерне репе, а ове године очекује око 1,4 милиона тона сировине са око 24.000 хектара земље и 240.000 тона произведеног шећера.
repa
Фото: Tanjug/ MK Group

Како је саопштено, пријем шећерне репе у фабрикама у Врбасу, Пећинцима и Ковачици већ је почео, тако да све три шећеране раде у оптималном капацитету.

Из компаније "Суноко" поручују да ће и ове године имати добру сезону, без обзира на изазове током вегетације.

Предност компаније је и Истраживачко-развојни центар, у оквиру којег, наводи се, тим научника и технолога свакодневно ради на решењима за добијање што веће и успешније производње.

Директор компаније "Суноко" Слободан Кошутић рекао је да је значајно унапређена заштита од болести листа, као и да су ове године интензивирани напори на обезбеђивању континуиране едукације произвођача.

"Циљ за ову годину да остваримо у просеку 10 тона шећера по хектару, већ смо успели да остваримо код произвођача који су испратили нашу технологију производње", каже Кошутић.

Када је реч о условима уговарања производње шећерне репе за следећу годину, компанија нуди цену од 40 евра по тони плативе репе са бонусом за произвођаче који остварују натпросечну дигестију.

У саопштењу наводе и да компанија произвођачима обезбеђује најквалитетније репроматеријале по веома повољнијим условима на тржишту, бескаматне авансе за финансирање производње, као и подршку за набавку пољопривредне механизације и закуп пољопривредног земљишта.

Компанија Суноко, са своја три производна центра, најефикаснији је произвођач шећера у југоисточној Европи са годишњим извозом од 150.000 тона, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести