Почело плаћање одложених пореза и доприноса

За наплату, је  доспела прва од 24 рате одложеног плаћања дугованог пореза и доприноса правних лица, предузетника и пољопривредника.
dinari budzet, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Одложена наплата омогућена је уредбом Владе Србије, која је донета као део помоћи привреди угроженој пандемијом, а њоме је прописано да доспеле обавезе могу да се плате најдуже на 24 једнаке месечне рате.

Свима који не буду своје обавезе измиривали тачно на време, дуг ће доспети у целости и они ће, у складу са законом, бити третирани кроз редовну и принудну наплату

Одлагање плаћања је, рекао је за Танјуг почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић, као и остале лањске мере Владе Србије у виду минималаца или дела минималне зараде, много значило привреди Србије, јер је одлагањем добила месец дана предаха.

Тај предах је веома важан, посебно у ситуацији када многе гране привреде још не раде ни приближно пуном снагом.

„Само одлагање и дељење на 24 рате је пуно значило привредницима. Нико тада, када је то прокламовано, није мислио да ће пандемија да траје и у овој години, сви су мислили да ће да престане још средином претходне“, каже Атанацковић.

Додаје да фирмама никада није једноставно када им се претходне обавезе састану са текућим, посебно када још не раде пуним капацитетом.

Зато ни фебруар и почетак плаћања неће бити једноставан за њих, али на то су, ипак, рачунали и припремали се за почетак измиривања обавеза.

Атанацковић указује да је плаћање доспелих обавеза строго постављено кроз прописане датуме за рате.

„Нико од привредника не сме да прескочи са плаћањем једне од те 24 рате, јер ће им се онда све рате које нису платили сабрати, али се надам да до тога неће доћи“, каже Атанацковић.

Он подсећа да је око 250 фирми за 1.050.000 радника прихватило помоћ државе и да им је тада речено да ће од јануара почети отплата 24 рате, али је касније држава почетак плаћања одложила за још месец дана.

Уредба Владе Србије се односи на пет група обавеза. Прва су порези и доприноси на зараде и накнаде зарада, као и пореза и доприноса на личну зараду предузетника и предузетника пољопривредника.

Друга група су аконтације пореза на добит правних лица, а трећа аконтације пореза на приходе од самосталне делатности за предузетнике и предузетнике пољопривреднике који су се определили за исплату личне зараде и предузетнике друга лица.

У четрвтој групи су аконтације пореза и доприноса на приходе од самосталне делатности за предузетнике и предузетнике пољопривреднике који се нису определили за исплату личне зараде, а у петој аконтације пореза и доприноса на приход од самосталне делатности за предузетнике паушалце.

Код појединих врста обавеза, најмања месечна рата износи 1.000, а код неких 2.000 динара.

Репрограм 78 милијарди динара дуга

Око 148.000 предузећа и оних који самостално обављају делатност у свом сандучету на порталу Пореске управе добили су обавештења с детаљним планом отплате. Иако је само за порезе и доприносе тражено одлагање плаћања 115 милијарди динара, у репрограм је ушао мањи износ.

Помоћник директора Пореске управе Саша Дулић раније је изјавио  да је репрограмирано око 78 милијарди динара дуга, а разлика се јавља због тога што је одређени број пореских обвезника своје обавезе измирио у целости или делимично, а један мањи број пореских обвезника је испао због непоштовања одредби из Уредбе – најчешћи разлог је отпуштање радника, а један број фирми је због затварања изгубио шансу за репрограм дуга.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести