Почео бизнис форум Србија-Индија

БЕОГРАД: Пословни форум Србија - Индија, на којем учествују 54 фирме из Србије и 14 великих индијских компанија, почео је данас у присуству председника Србије Александра Вучића у Палати Србија.
т
Фото: Tanjug

Пословни форум је организован у оквиру посете индијске државно - привредне делегације Србији, коју предводи потпредседник Индије Венкаја Наиду.

Форуму, поред Вучића и Наидуа, присуствују српски министри за грађевинарство Зорана Михајловић, финансије Синиша Мали и пољопривреде Бранислав Недимовић, каои председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и председник Конфедерације индијске индустрије Мехруф Маналоди.

Привредну делегацију Индије чине представници индијских компанија из сектора фармације, информационо-комуникационих технологија, обновљивих извора енергије, металске индустрије, ајурведа производа, едукације, трговине и услуга и други.

У оквиру форума биће одржане презентације - "Србија као инвестициона дестинација" и "Привредни сектори Индије и потенцијали за сарадњу са Србијом".

Досадашња улагања индијских компанија у Србију су била скромна, а најновије је овогодишња инвестиција индијског произвођача трактора Тафе, који је купио ИМТ по цени од 66,8 милиона динара или око 600. 000 евра.

У Србији послује и индијска Ембаси група која је у Индији отворила ИТ парк чије су планиране инвестиције, према подацима Развојне агенције Србије, биле 25 милиона евра.

Такође, у Нишу послује и компанија Еџцел Индустриес Лимитед са планираним улагањима од милион евра.

Србија и Индија су у првој половини 2018. године, према подацима Привредне коморе Србије, реализоване спољнотрговинску робну размену у вредности од 97,2 милиона долара, док је прошле године у истом периоду она износила 81,3 милиона евра.

Укупан извоз у роби у Индију је био 5,2 милиона долара, док је у истом периоду увезено 92 милиона долара робе.

Тако је покривеност увоза извозом износила 5,65 одсто.

Спољнотрговинска размена у роби Србије и Индије је прошле године износила 198,1 милион долара.

На територији Србије, према подацима Агенције за привредне регистре, регистровано је 70 активних фирми, чији су већински власници држављани Индије односно правна лица регистрована у Индији.

У Београду је 2016. одржан бизнис форум на коме је учествовало 40 компанија из Индије, а у јануару 2017. је државно - привредна делегација на челу са тадашњим премијером Александром Вучићем учествовала на великом самиту Гујарат Глобал, у граду Гандинагару.

У привредној делегацији Србије учествовале су компаније из ИТ сектора, наменске индустрије и научно-просветног сектора.

Током посете као сектори са великим потенцијалом за сарадњу Србије и Индије препознати су пољопривреда и прехрамбена индустрија, информационе технологије, металска, текстилна, хемијска и фармацеутска индустрија, туризам и креативна индустрија.

Такође, ПКС је организовала учешће српске привреде на Сајму прехрамбене индустрије "Њорлд Фоод Индиа 2017" у Њу Делхију од 03. до 05. новембра 2017.

Учествовали су произвођачи свежег, замрзнутог и сушеног воћа,

произвођачи паковане хране, супа и зачина, као и представници кондиторске индустрије и научних института из Србије.

Влада Србије је у августу 2017. донела одлуку да се индијским држављанима са регуларним путним исправама дозволи улазак, транзит и боравак на територији Србије у трајању до 30 дана од дана улаза, у оквиру једне године.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести