Под капама великих домаћих компанија по десетине фирми

Годишњи извештај Агенције за привредне регистре о пословању економских целина у привреди у 2019. години показао је да је компанија „Делта холдинг” ДОО Београд као економска целина имала највише предузећа које су пословале као посебне, укупно 56, од којих је 17 привређивало у иностранству.
с
Фото: Делта аграр

Иза „Делте” на другом месту су два деоничарска друштва с огранченом одговорношћу, једно из Београда –„Коефик”, чија је делатност трговина на велико различитом врстом робе, а друго је из Новог Сада – „МПЗ Аграр”, иза којег је Индустрија меса „Матијевић”. Делатност те фирме је гајење жита, легуминоза и уљарица. Оба предузећа у свом саставу имала су по 43 фирме које су, иако међусобно повезане, самостално радиле и зарађивале.  На четвртом месту је „МК група”, у којој је радило 36 повезаних правних лица, од којих је пет било у иностранству. Иза „МК групе” је „ИФ група” из Београда, један од водећих комуникационих система у југоистичној Европи. Та компанија, познатија под именом „McCann”, има 33 фирме, али се у односу на напред наведена предузећа издваја по томе што чак 25 предузећа има у иностранству.


314.981 радника економске целине имале на платном списку

Агенција за привредне регистре је Годишњи извештај о пословању  економских целина у привреди у 2019. направила анализирајући чак 653 економске целине, у којима су матична предузећа имала контролу над 2.005  зависних и придружених фирми. Анализом је АПР дошао до закључка да је правних лица 29 мање, а зависних предузећа 23 у односу на извештај за 2018. годину, али да је број запослених у пословним целинама повећан с 312.899 на 314.981, гледајући исти извештај од пре три године.

Економске целине добро су привређивале и оствариле су позитиван финансијски резултат од 137.764 милиона динара, мада је то три и по одсто мање у односу на крај 2018. године.


Економске целине важне за привреду

Агенција за привреде регистер навела је у Извештају да економске целине нису бројне, али да истовремено имају значајан утицај на привредна кретања у нашој земљи.

У 2019. години располагале су с 34 одсто пословне имовине и 38,2 одсто капитала, а у укупном губитку привреде учествовале  с 20,2 одсто. Истовремено, запошљавале су 2019. године близу 27 одсто радника у односу на целу домаћу привреду


Негативан учинак имало је стотину економских  целина, које су у кругу консолидације имале 292 зависна и придружена правна лица.

Економске целине су током 2019. године увећавале финансије и располагале већом пословном имовином него 2018. године. Извештај АПР-а је показао да су се целине након дужег периода финансирале из сопствених извора. При томе, висина укупних обавеза од 2,7 милиона динара смањена је 2019. године 4,6 одсто, а кумулативни губитак је био мало више од 704 милиона динара, што је близу четвртину мање него у 2018. години.

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести