Подељено свих 120.000 ваучера

НОВИ САД: Они који тек наредних дана намеравају да поднесу захтеве за туристичке ваучере, сачекаће разочерење и информација да су закаснили.
banja kanjiza
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Наиме, до четвртка, 18. априла поднето је 120.000 пријава грађана за субвенционисано коришћење годишњег одмора у Србији што је максималан број пријава предвиђен средствима у буџету у овој години, саопштило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Акција доделе ваучера тако је завршена пре предвиђеног рока што показује да је ова мера подстицаја домаћег туризма успешно реализована и пету годину за редом, констатује Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

У овој години је за ваучере из буџета Србије укупно је издвојено 600 милиона динара а најтраженије дестинације за одмор преко ваучера биле су Сокобања, Златибор, Врњачка Бања, Сијаринска бања и Рибарска бања.

С друге стране, највеће интересовање за ову врсту субвенционисаног то јест јефтинијег одмора показали становници Београда, Лесковца, Ниша, Панчева и Новог Сада.

За ваучере су најзаинтересованији били пензионера који су поднели 55,5 одсто од прислепих 120.000 захтева. Затим следе  запослени чија примања не прелазе 60.000 динара и они ће добити 32,7 одсто квоте за јефтинија туристичка путовања. На крају листе су  незапослени  јер ће њих 10,5 одсто летовати уз ваучере, објавило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Ваучера износе 5.000 динара, а може да се искористи за одмор у трајању од минимум пет ноћења у угоститељским објектима изван општине корисника ваучера, односно пребивалишта.

У 2018. години подељено је 100.000 ваучера, а 2017. године 91.907, наводи Министарство трговине, туризма и телекомуникација и констатује да интересовање грађана за ову акцију расте из године у годину.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести