Поднете прекршајне пријаве против Фејсбука и Гугла

БЕОГРАД: Share Фондација је саопштила данас да је поднела прекршајне пријаве Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности против Фејсбука и Гугла због непоштовања обавезе да именују представнике у Србији за питања заштите података о личности.
fejsbuk
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

У мају ове године, пре почетка примене новог Закона о заштити података о личности Share Фондација је послала писма на адресе 20 светских компанија и позвала их да именују представнике у Србији, у складу са новим законским обавезама, наводи се у саопштењу.

Именовање представника ових компанија, напомиње се даље, није формалност, већ питање од суштинског значаја за остварење права грађана Србије прописаних законом.

У тренутним околностима, компаније као што су Гугл и Фејсбук посматрају Србију као земљу "трећег света", наводи Share Фондација и додаје да оне препознају Србију као релевантно тржиште, те нуде своје услуге нашим грађанима и прате њихове активности.

"У току пословања, ове компаније обрађују велики број података грађана Србије и на томе остварују огроман профит. С друге стране, грађанима су новим законом гарантована бројна права у односу на овакву обраду, али се тренутно чини да би остваривање тих права било суочено са бројним потешкоћама", пише у саопштењу.

Између осталог, ове компаније не обезбеђују јасне контактне тачке којима се наши грађани могу обратити - на располагању су им углавном формулари за пријаву који су на страном језику, констатује ова Фондација.

"Наше искуство је показало да такви формулари нису адекватни јер захтевају од грађана Србије напредно знање страног језика, али и због тога што ову врсту комуникације најчешће врше програми који шаљу генеричке аутоматизоване одговоре".

Иако новчане казне по домаћем Закону о заштити података о личности које може да изрекне Повереник, у овом случају у износу од 100.000 динара, свакако не би имале велике последице по буџете ових гигантских компанија, сматрамо да би показале да надлежни органи Србије намеравају да заштите наше грађане те да ове компаније не послују у складу са домаћим прописима, наводи се у саопштењу Share Фондације.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести