Подршка Владе и за фирме основане у време ванредног стања

БЕОГРАД: Више од 13.500 привредних субјеката који су основани од 15. марта, када је уведено ванредно стање због корона вируса, моћи ће да користе подршку Владе Србије за смањење економских последица које је изазвало стање пандемије.
kancelarija
Фото: pixabay.com

"Од 15. марта до 1. августа у Агенцији за привредне регистре (АПР) основано је 13.550 привредних субјеката. Од тог броја 3.130 је привредних друштава и 10.420 је предузетника. У односу на исти период прошле године ове године је основано за 41 посто мање привредних субјеката", рекао је у изјави за Танјуг директор АПР Милан Лучић.

Предузетници, микро, мала и средња предузећа из другог пакета државне подршке привреди могу да очекују по 60 одсто за две месечне минималне зараде и одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде месец дана.

Привредни субјекти основани у време ванредног стања помоћ владе неће моћи да користе аутоматски већ ће за њу морати да пријаве.

Иначе, према подацима АПР у односу на исти период 2019. године у Србији је основано 5,5 хиљада мање привредних субјеката, мада је и број обрисаних мањи за 41,35 процената, односно за 3.149 привредних субјеката.

Претежна делатност новооснованих привредних друштава је рачунарско програмирање, док је код предузетника та делатност готово нестала са листе најчешћих делатности.

Код новорегистрованих предузетника, наиме, доминантна делатност су ресторани и покретни угоститељски објекти, затим козметички и фризерски салони, консултантске активности повезане с пословањем и осталим управљањем, друмски превоз терета и други занатски послови.

 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести