Подстицај развоју предузетништва: Прва година без пореза и доприноса

НОВИ САД: Они који имају идеје, али не и довољно новца за покретање сопственог бизниса, од краја прошле године, уз постојеће мере које држава предузима да би допринела развоју предузетништа, могу рачунати на још једну – ослобођање плаћања пореза и доприноса у првој години пословања, речено је на јучерашњем скупу „Стартуј легално”, одржаном на Факултету техничких наука у Новом Саду.
preduzetnistvo
Фото: pixabay.com

Циљ те мере је подстицај развоју предузетништва и легалног пословања, као и стицање радног искуства, а могу је користити млади који су у претходној години завршили средњу или вишу школу или факултет, као и незапослени који су дуже од шест месеци на евиденцији Националне службе за запошљавање. Студенти су могли да чују како се та пореска олакшица може користити и који су практични кораци за покретање сопственог бизниса.

Веома мало младих људи у Србији одлучује се за покретање самосталног бизниса, а једна од највећих препрека је то што су одмах на старту трошкови велики јер месечно за порезе и доприносе треба издвојити  од око 13.000 до око 32.000 динара, рекла је Ирена Ђорђевић из НАЛЕД-а.

Како је додала, уз олакшицу у првој години пословања сигурно је да је шанса за успех на тржишту већа, а ту субвенцију је до краја прошле године већ искористило 470 људи.

Зарада коју предузетник или оснивачи привредног друштва себи исплаћују месечно не сме бити виша од 37.000 динара јер се у супротном губи право на поменуту субвенцију. Та олакшица може се користити само једном и истовремено немају право на друге пореске олакшице, међу којима су и субвенција за запошљавање и самозапошљавање. Новац за плаћање пореза и доприноса биће издвојен из буyета, а основица је 23.921 динар, што је најнижа месечна основица за плаћање доприноса, а уколико се посао прекине у току године када олакшице важе, корисник нема никаквих дугова.


Добар ветар у леђа за младе људе

Окупљени млади људи показали су интерес да сазнају што више о тој подстицајној мери за почетнике – од тога како да се што брже и лакше покрене бизнис, до корака које треба направити да се региструју, а на многе је дестимулативно утицало то што нема могућности паушалног пореза.

По речима економисткиње Наташе Тасић, која је тренутно незапослена, и то што таква олакшица постоји добар је корак јер младим људима значајно олакшава почетак рада и истовремено их учи послу.

Та мера је сигурно добар ветар у леђа за младе људе да се упусте у самосталан бизнис јер они понекад немају довољно храбости за то, каже студент четврте године ФТН-а Жељко Поповић.

Како додаје, ово што је чуо знаће да искористи, нада се, на најбољи начин.


По речима Миливоја Јовановића из Удружења ЕНЕКА, које помаже почетницима при започањању посла, на основу те олакшице почетницима у пословању биће далеко лакше да раде и да направе прве кораке у самосталном бизнису.

Уштеде које се током године уз ту олакшицу остварују достижу око 250.000 динара, које ће моћи да се уложе у сопствени бизнис, а они који то ураде, стећи ће веома важно искуство, рекао је Јовановић.

Делатности за које је до сада, додао је, показано највеће интересовање су прехрамебна и прерађивачка индустрија, као и ИТ сектор.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести