Покрајина са Кинезима о сарадњи у пољопривреди, посебно сточарству 

НОВИ САД: Представници Покрајинске владе данас су у Новом Саду са делегацијом кинеске покрајине Гуангдонг разговарали о моделима сарадње у области пољопривреде, посебно у сточарству, као и у области прехрамбене индустрије.
Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић рекао је да је Војводина још 2012. године потписала споразум о пријатељству са покрајином Гуангдонг, која спада међу економски најперспективније покрајине у НР Кини, да је до сада било неколико билатералних сусрета, те да је данашња посета резултат у реализацији тог споразума.

„Ово је први од сусрета у коме се успоставља конкретна сарадња у области пољопривреде - сточарству и ветерини и надамо се да ћемо од једног куртоазног споразума о пријатељској сарадњи, који у континуитету одржавамо, успоставити и конкретне економске бенефите“, рекао је Ђоковић.

Делегација кинеске покрајине Гуангдонг коју је предводио Чунг Хујдијан, заменик генералног директора Одсека за пољопривреду Покрајине Гуангдонг, задужен за ресор ветеринарства и сточарства, а у којој су били и представници менаџмента више кинеских компанија које се баве пољопривредом заједно са домаћинима посетили су и живинарске и говедарске фарме у Војводини. 

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић је рекао да су на састанак позвани и представници Задружног савеза Војводине и професори Департмана за сточарство Пољопривредног факултета у Новом Саду, како би се гостима из Гуангдонга представила обједињена понуда из Војводине.

„Уверен сам да са потенцијалима које имамо и у односу на мере које треба да допринесу даљем развоју сточарства у Војводини, постоји простор за сарадњу покрајине Гуангдонг и АП Војводине“, рекао је Радојевић и додао да је један од  модела потенцијалне сарадње обједињена понуда. 

То значи, према његовим речима, да би преко Задружног савеза Војводине који окупља око 400 задруга, могли да покушамо да објединимо одређене потенцијале, у складу са захтевима које су исказали гости из Гуангдонга за одређеним производима у области живинарства, говедарства и свињарства.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести