Покренут поступак за израду генералног пројекта "Карађорђе"

БЕОГРАД: Коридори Србије покренули су поступак јавне набавке за израду генералног пројекта са студијом оправданости за изградњу ауто-пута ''Вожд Карађорђе'', који ће спојити централни део Шумадије са источном Србијом.
koridori
Фото: Printscreen

Тај аутопут биће најбржа веза Источне Србије са Централном и Западном Србијом, као и коридорима 10 и 11, саопштили су Коридори Србије.

Пут ће бити дугачак 220 километара, а градња ће бити подељена на пет деоница.

Нова саобраћајница проћи ће кроз територије општина Лазаревац, Сопот, Младеновац, Аранђеловац, Топола, Рача, Лапово, Велика Плана, Свилајнац, Деспотовац и Бор.

Вршилац дужности директора Коридора Србије Александар Антић каже да је градња тог аутопута препозната као пројекат од посебног значаја за Србију, јер ће омогућити неупоредиво боље повезивање источних, централних и западних делова земље.

"То ће у перспективи донети још динамичнији развој локалних економија, смањење незапослености и још бољи амбијент за долазак инвестиција. Сама градња ове саобраћајнице, несумњиво ће отворити могућности за ангажовање локалних предузећа и радне снаге", истакао је Антић.

Подсећа да отварање поступка јавне набавке за израду пројекта аутопута "Вожд Карађорђе" долази у моменту када се у Србији интензивно ради на градњи аутопута на Коридору 11, затим на Моравском и Фрушкогорском коридору, саобраћајници Рума-Шабац-Лозница и Кузмин- Сремска Рача.

Сви ови пројекти који су у току, али и они који су у завршној фази припреме чине Србију огромним градилиштем и испуњавају циљеве из стратегије Србија 2025, навео је Антић.

Како каже, тај програм, уз иницијативу и лични ангажман председника Александра Вучића има за циљ да потпуно измени лице Србије, између осталог и кроз нову, модерну и разгранату мрежу путне инфраструктуре, чији ће аутопут "Вожд Карађорђе" бити важан и незаобилазан део.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести