Половина купаца се спрема за Црни петак

НОВИ САД: Половина европских купаца (52 одсто) и 50,9 одсто потрошача у Србији планира да обави празничну куповину током распродаја и сезонских попуста за време Црног петка, по истраживању компаније „Касперски”. Црни петак ове године је 27. новембра.
crni petak
Фото: Dnevnik.rs

За разлику од 60 процената потрошача у Европи, нешто више од трећине (39,4 одсто) потрошача у Србији изјавило је да већи део празничне куповине планирају да обаве онлајн, наводи „Касперски” у саопштењу.

Око 45,6 процената испитаника у Србији, додаје се, планира да остави празничну куповину за последњи тренутак, у нади да ће наићи на веће попусте.

Пошто је онлајн куповина у порасту, налази компаније „Касперски” такође показују да већина испитаника не планира да смањи трошкове када је реч о празничној куповини – упркос економској рецесији широм континента.

Само четвртина (26 одсто) европских потрошача намерава да ове године смањи буџет за те куповине, и то трећину или више због финансијских ограничења проузрокованих ковид-пандемијом, док у Србији 27,4 одсто испитаника планира да уради исто.

У Европи та бројка расте и до 30 процената међу испитаницима животне доби од 25 до 34 године, који су највише погођени губитком радних места услед пандемије.

С обзиром на то да је број потрошача који попусте проналазе путем интернета све већи, повећава се и ризик који су људи спремни да предузму да би остварили веће уштеде, напомиње „Касперски”.

Упркос могућности да упадну у замку превараната и постану жртве лажних сајтова који нуде попусте, највећи део европских и српских купаца је спреман да остави своје личне податке на мрежи. Само 16 одсто испитаника у Европи и 23,8 процената у Србији то не би учинило.

Компанија „Касперски” упозорава све купце који трагају за најбољим понудама да буду опрезни и да воде рачуна о потенцијалним преварама током празничне сезоне куповине. Уколико понуда изгледа превише добро да би била истинита, вероватно и јесте реч о превари.

Купцима се саветује да купују само у легитимним онлајн продавницама, да сами укуцају адресу сајта или да је одаберу преко своје букмарк опције јер је то безбедније него да кликну на линк, те да користе траку за адресу на свом прегледачу да би проверили да ли је веб-сајт који посећују исправан и безбедан и да ли има ознаку катанца или почиње с HTTPS.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести