Поплаве због промене климе "гутаће" 3,0 милиона радних дана САД

ВАШИНГТОН: Америчка предузећа ће 2022. године изгубити више од 3,0 милиона дана пословања због поплава и суочиће се са погоршањем економских последица у наредним деценијама, јер климатске промене подстичу све екстремније временске прилике, упозорили су данас истраживачи.
klima, klimatske promene pixabay
Фото: pixabay.com

Очекивана штета у наредној години, заснована на процењеним трендовима, представља годишњи губитак од скоро 50 милијарди долара за локалне економије у градовима од Мајамија до Питсбурга, према истраживању Фрст Стрит Фоундације, непрофитне организације која се бави мапирањем климатских ризика.

У новој студији, истраживачи су дали свеобухватан поглед на очекивани ризик од поплава за предузећа и локалне економије у Сједињеним Државама, претњу која се често потцењује јер се фокус обично ставља на поплављене домове и материјалне губитке домаћинстава, преноси Томсон Ројтерс Фондација.

„Ово је сасвим друга димензија ризика од поплава. Реч је о комерцијалним активностима, о економској активности која подупире читаву заједницу“, каже Џереми Портер, шеф истраживања и развоја у Фондацији Фрст Стрит.

Укупно, локална предузећа у САД могла би да изгубе због поплава 3,1 милион радних дана у 2022, а процењује се да ће та цифра достићи 4,0 милиона до 2052. године како претње од поплава буду расле, наводи се у студији.

Истраживачи су открили да је отприлике 730.000 малопродајних, пословних и стамбених објеката са више стамбених јединица данас у опасности од пројектоване штете од поплава у Сједињеним Државама.

Подручја високог ризика укључују и метрополе Мајами и Њујорк, приобална места у којима се могу очекивати повећане претње, али и градове у унутрашњости попут Питсбурга, који лежи на ушћу три реке.

Према Портеру, Нешвил у Тенесију и Синсинати и Колумбус у Охају су други градови умерене величине у унутрашњости који су такође изложени знатном ризику од поплава услед изливања оближњих река и екстремних падавина.

„Обично се размишља о градовима на обалама мора и окена, али је веома важно да не занемарујемо реке и потоке“, рекао је Стивен Ротштајн из Цереса, непрофитне организације са седиштем у САД која ради на преобликовању економских система ради решавања климатских и других ризика.

У студији се као пример наводи Беј Сити у Тексасу, око 80 миља југозападно од Хјустона, где се процењује да ће се број објеката који ће бити оштећени у поплавама током 30 година повећати за 5,8 процената.

Али, и тај мали процентуални пораст броја оштећених објеката довешће до раста процењене економске штете за више од 900 посто у наведеном периоду, према резултатима овог истраживања.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести