Поповић: Дигитализација шанса за нова радна места

ШИД: Дигитализација је шанса за нова радна места и останак младих у Србији, поручио је данас министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић додајући да је начин на који се спроводи државни конкурс за подршку иновацијама један од најбољих примера примене дигитализације и сече бирократије која оптерећује привреду. 
nenad popovic, tanjug sava radovanovic
Фото: Ненад Поповић, фото: Танјуг (Сава Радовановић)

Поповић је на конференцији за новинаре у Шиду, након представљања конкурса за подршку иновацијама за компаније из тог региона, указао да је процес пријављивања на конкурс скоро у потпуности дигитализован, без непотребне администрације, док се евалуација пројеката обавља путем интернет портала Фонда за иновациону делатност. 

Он је додао и да је цео процес потпуно транспарентан те да су Влада Србије и Фонд користили, у припреми конкурса и искуства које су имале земље са највећим и најбржим развојем иновација и технологија, а то су пре свега Швајцарска, Израел и Финска.

''Фонд је изузетно квалитетна структура која је овај процес, користећи и међународна искуства и знања, направила апсолутно транспаретно'', рекао је Поповић.

Он је подсетио да је Србија прогласила дигитализацију као једним од главних приоритета у наредним годинама и подсетио да данас у свету интезивна примена дигитализације у индустрији омогућава тим земљама које је примењују најбржи економски раст и кључну конкуретност на врло захтевном европском тржишту.

"Процес дигитализације у индустрији ствара нову вредност и повећава наш извозни потенцијал. Зато је дигитализација шанса за нова радна места и за останак младих у Србији", рекао је Поповић.

Он је истакао и да је процес дигитализације данас најважнији генератор убрзаног раста и кључна конкурентска предност, те да Србија, кроз убрзавање процеса дигитализације и примену иновација и нових технологија у индустрији, има шансу да ухвати прикључак са другим развијеним земљама у Европи и свету. 

Поповић је навео и да је уверен да Србија има знање и потенцијал да цео регион предводи у ново дигитално доба.

Он је додао и да конкурс, путем којег Влада Србије бесповратно додељује више од 330 милиона динара за подршку иновацијама, траје до 1. септембра и да компаније могу да аплицирају за два програма.

''Први је програм за младе стартап компаније до три године старости, за које се додељују средства до 10 милиона динара, док је други програм намењен свим компанијама које развијају иновациону технологију која може да буде конкурентна на тржишту, а које могу да конкуришу за средства у висини до 37 милиона динара“, рекао је Поповић.

Он је подсетио да ови конкурси постоје већ пет година, да је било неколико позива са мањим средствима јер су то били пилот пројекти те да су компаније имале могућност да конкуришу.

"Сада су средства већа, а тек у будућности, од следеће године, очекујемо да ће бити много већа и компаније могу да конкуришу искључиво са новим пројектима", рекао је Поповић.

Председник општине Шид Предраг Вуковић рекао је да је жеља општине да грађани Шида остају у тој општи под кровом Србије.

"Врло значајна посета и надам се да ће бити од велике помоћи бити нашим привредницима, младим предузећима…'', рекао је Вуковић.

Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац подсетио је да програми који су данас представљени у Шиду - Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација од ове године постају стални програми Фонда и први пут се у потпуности финансирају из буџета Републике Србије, а у складу са пројектом унапређења конкуретности запошљавања.

"Ови програми у форми пилот програма успостављани су још 2011. године и тада су финансирани из предприступних фондова ЕУ", подсетио је Ракоњац.

Како је навео, у периоду између 2011. и почетка 2016. године примиљено је око 470 пријава, финансирано је 52 пројекта са укупно шест милиона евра и предузећа која су прошла кроз програме данас имају близу 400 запослених више него на самом почетку када су уопште аплицирали за програме.

''Овде се ради о радним местима која су високо квалификована и по правилу су плаћена изнад просека. Приходи тих предузећа која су прошла кроз наше програме су удвостручени, а они приходи остварени по основу извоза су чак упетостручени'', рекао је Ракоњац.

Наводећи да Србија има потенцијала када су иновације у питању што је препознала и Влада Србије, он је подсетио да је министар Поповић најавио нова улагања у наредном периоду и позвао све да прате програме Фонда и пријаве се.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести