Поповић: Технологија 5Г шанса за српске инжењере и привреду

БЕОГРАД: Технологија 5Г биће инфраструктура за нову генерацију технолошких иновација које ће обликовати свет у наредној деценији, омогућити још бржи пренос података, али и отворити нове послове и створити потребу за запошљавањем најбољих инжењера, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.
5G mreza
Фото: pixabay.com

Говорећи у Београду на отварању конфренције о 5Г мрежи, Поповић је казао да су управо инжењери и ИТ технологије највећи потенцијал Србије који може да искористи развојем 5Г технологије.

Поповић је истакао и да је прошле године српски извоз ИТ услуга и производа достигао 1,35 милијарди евра, што је, указује, први пут било више од пољопривреде.

ИТ сектор има константни раст и очекујемо да на крају ове године имамо приход од извоза од чак 1,5 милијарду евра, подвукао је Поповић.

Према његовим речима, Влада Србије одлучно подржава развој ИТ сектора кроз развој инфраструктуре и истакао да је у последње две године у те сврхе уложено више од 80 милиона евра.

Подсећа и да је у Србији отворено осам иновационих стартап центара у местима без универзитета, и најавио да ће још шест таквих центара бити отворено следеће године.

Желимо да омогућимо младима да остану у својим местима и да одатле, користећи нову најнапреднију технологију 5Г, развијају своја иновативна решења и компаније, рекао је Поповић.

Данашњу конференцију о 5Г технологији организује Удружење италијанских индустријалаца у Србији, а министар Поповић је захвалио амбасадору Италије у Србији Карлу Ло Кашу на труду да повеже италијанске и српске иновационе компаније, које, оцењује, имају добру сарадњу.

Позвао је италијанске компаније да наставе да улажу у Србију, указујући да се у Србији налазе најбољи млади инжењери у овом делу Европе, да су трошкови пословања најконкурентнији у региону, да су значајно унапређени пословни амбијенти, као и да Влада Србије даје подршку свим економским пројектима.

Поповић је захвалио и Граду Београду на подршци у свим иновативним процесима, а нарочито у томе да се оснује један од најбољих Научно-технолошких паркова у овом делу Европе.

Можемо да се похвалимо тиме што је пре неколико месеци једна од најрелевантнијих светских организација за истраживања иновационих екосистема и стартапа из Сан Франциска поставила Београд као један од пет најбољих градова у Еворпи за иновације и оснивање стартап комапнија. Томе су пре свега допринели наши млади иноватори, али и подршка Града Београда, рекао је Поповић.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић каже да Београд и Србија теже да задрже позицију лидера у области дигиталне технологије и иновација у региону.

Указао је да је у јуну у Научно-технолошком парку Београд отворена прва 5Г базна станица за Србију, која ће, каже, користити и нашим научницима и привредницима.

Развој Београда у правцу паметног града је наша стратегија и ту немамо дилему, с обзиром на предвиђања да ће све више људи живети у метрополама као што је Београда. Пројекција је да ће у наредних десетак година у Београду живети 100.000 до 200.000 становника више, а ширење 5Г мреже је један од кључних фактора да би паметни градови могли да функционишу, подвукао је Радојичић.

Према његовим речима, технологија 5Г допринеће квалитетнијем животу грађана, смањити трошкове, отворити нове послове и радна места.

Амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо каже да је данашња конференција још један у низу показатеља да српска влада жели да настави сарадњу са италијанском пословном заједницом и оценио да две земље имају добру и тесну сарадњу у свим областима.

Позвао је италијанску пословну заједницу да се повеже са српским компанијама и да размењују мишљења о технолошком развоју, као и да можда договоре нове послове.

Развој 5Г технологије ће допринети јачању односа између Србије и Италије и надам се да ће српски и италијански градови постати блискији захвајујући тој технологији, рекао је амбасадор.

Потпредседник Удружења италијанских индустријалаца у Србији Романо Роси захвалио је Влади Србије на подршци италијанским компанијама које раде у нашој земљи, као и на подршци да се настави са технолошком револуцијом.

Истиче да се технологија 5Г још увек тестира, као и да ће он бити наша будућност и правац који и српска и италијанска привреда морају пратити.

Роси наводи да не смемо бити посматрачи, већ да хватамо корак са увођењем 5Г мреже како бисмо се што пре уклопили у нови свет који ће та технологија са собом донети.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести