Пореска управа ставила катанац на 64 бензинске станице

НОВИ САД: У оквиру реализације Националног акционог плана за сузбијање сиве економије, Пореска управа је током 2018. године контролисала 210 бензинских станица, а неправилности у пословању нађене су у 82 објекта, од чега су 64 пумпе добиле и забрану обављања делатности.

То је мање него 2017. године, када је привремено затворено 100 пумпи.

Током 2017. години инспектори Пореске управе обавили су контролу 275 бензинских станица широм Србије и утврдили неправилности у пословању 116. У контролама током 2017. године, због неправилности у пословању бензинских станица одузето је готово 50.000 литара разних врста моторних горива и додатно обрачунат ПДВ код свих необрачунатих мањкова или вишкова робе.

Предмет контрола Пореске управе у 2018. години биле су и акцизе код пореских обвезника који су у 2017. године увезли значајне количине базног уља, или који су у 2017. години имали већи увоз тог нафтног деривата у односу на количине увезене у ранијим годинама.

У контроли 105 обвезника неправилности су утврђене код 61, који су вршили промет базног уља физичким лицима без испуњења услова за ослобођење промета од ПДВ-а и акцизе.

Након спроведених контрола, обрачунати су новооткривени приходи у износу од готово пет милијарди динара, и то по основу ПДВ-а 730.431.620 динара, а по основу акциза 4.207.236.577.


Врдање на скијању

Пореска управа Републике Србије интензивирала је контроле евидентирања промета преко фискалних каса.

Инспектори су обављали контроле током новогодишњих и божићних празника на познатим туристичким дестинацијама у јеку зимске туристичке сезоне.

На Копаонику су током протеклих празника у контролама угоститељских објеката утврђене неправилности у осам објеката. Против одговорних лица поднета је прекршајна пријава и изречена је мера привременог затварања објекта. Неправилности се тичу неиздавања фискалних рачуна и ангажовања лица без регулисаног радноправног статуса.

На Златибору, након контроле десет угоститељских објеката протеклог викенда, привремено је затворено осам. Против власника тих објеката покренут је поступак за утврђивање прекршајне одговорности због утврђених прекршаја – неиздавања фискалних рачуна и ангажовања непријављених радника.


Против одговорних лица поднете су прекршајне пријаве, саопштено је из Пореске управе.

Осим тога, у контролама евидентирања промета преко фискалних каса током 2018. године инспектори теренске контроле Пореске управе контролисали су 4.341 пореског обвезника. Осим евидентирања промета преко фискалних каса, провераван је и радноправни статус ангажованих радника.

Због утврђених неправилности, привремено је затворен 1.621 објекат (37,34 одсто), а против одговорних лица поднете су прекршајне пријаве.

Д. В.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести