Пореске олакшице искористило хиљаду почетника у бизнису

БЕОГРАД: Пореске олакшице за почетнике у пословању које су на снази од октобра 2018. године до сада је искористило 1.000 предузетника који су покренули сопствени бизнис, најчешће у сектору услуга, у производњи, прехрамбеној индустрији, туризму, текстилној и дрвној индустрији, речено је данас на конференцији Инфо дан "Стартуј легално".
novac porez dug
Фото: pixabay.com

Конференцију на Факултету организационих наука организовали су ГИЗ, НАЛЕД, Удружење ENECA, а намењена је студентима како би се информисали о мери пореског ослобођења за почетнике у пословању. 

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић рекла је да први резултати пореског ослобођења показују да је та мера превазишла очекивања те организације, која се иначе, залаже за мање бирократије и боље услове пословања.

Јовановић је рекла да неке бројке опомињу - велики број младих одлази из земље, а статистика је неповољна и кад је запошљавање у питању.

"Спровели смо истраживање код оних који покрећу бизнис и установили да су им велики проблем обавезе према држави, односно порези и доприноси на зараде и то од од првог дана кад се региструју", рекла је Јовановић.

Са Министарством финансија и надежним институцијама НАЛЕД је радио на томе да се ти прописи измене и од октобра 2018. на снази је ослобођење од плаћања пореза и доприноса за све који су завршили факултет у протеклих годину дана, средњу школу, или су дуже од шест месеци на бироу, а покренули су сопствени бизнис. 

Према анализи НАЛЕД-а, то ће им уштедети око 250.000 динара годишње, растеретити их од ризика и охрабрити да покушају да реализују своју идеју.

Како је навела, у прва три месеца од кад је уведена ова олакшица њу је користило више од хиљаду људи у 30 општина.

Миливоје Јовановић из Удружења ENECA рекао је да је пореске олакшице најдиректније помажу почетницима у пословању, те да су оне нарочито подстицајне младим људима, јер, каже, често су се као удружење сретали с примедбама типа: тек смо се регистровали, још практично нисмо ни почели да радимо, а већ смо дужни држави.

Инфо радионице ће у наредном периоду бити организоване у Нишу, Новом Саду, Крагујевцу, Београду.

"Циљ је да информишемо младе, мотивишемо их и подстакнемо да дођу до свог предузетничког бизниса и тако буду носиоци привредног развоја", рекао је Јовановић.

Почетници у бизнису од 1. октобра су ослобођени плаћања пореза и доприноса у првој години рада.

Те мере су предвиђене изменама Закона о порезу на доходак и Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање и односе се на предузећа која се оснују до краја децембра 2020. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести