ПОРЕЗИ До понедељка естрада да плати

БЕОГРАД: Пореска управа објавила је календар обавеза плаћања пореза за физичка и правна лица за мај, а први на листи који су дужни да до понедељка доставе уговоре о приходима су - естрадни менаџери. 
porezi/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Исплатиоци прихода по основу естрадних програма забавне и народне музике и других забавних програма дужни су да доставе пријаву и обавештење до петог у месецу за све уговоре закључене у претходном месецу, поручују из Пореске управе.

Обзиром да је 5. мај недеља, порезници наводе као крајњи рок понедељак, 6. мај.

Сви послодавци који имају обавезу запошљавања особа са инвалидитетом дужни су такође, најкасније до понедељка, да доставе извештај Пореској управи у свом седишту.

До 10. у месецу, одређен је рок за подношење пореске пријаве и плаћање пореза на премије неживотних осигурања за претходни месец.

Рок до половине маја наведен је за све оне који плаћају месечне аконтације доприноса на приходе од самосталне делатности, за подношење пореске пријаве за годишњи порез на доходак грађана за претходну годину, за плаћање аконтације пореза на добит правних лица...

Такође, за плаћање доприноса за свештенике и верске службенике, за домаће држављане запослене у иностранству и за иностране пензионере за претходни месец, рок је половина маја, односно 15. у месецу.

До истог датума морају се измирити обавезе плаћања доприноса за самосталне уметнике за други квартал 2019. године који плаћају тромесечну аконтацију доприноса за обавезно социјално осигурање, а исто важи и за плаћање доприноса за пољопривреднике.

Дан касније, 16. маја истиче рок за плаћање обрачунате акцизе за период од 16. до краја претходног месеца, а обвезник акцизе је дужан да обрачунату акцизу уплати најкасније 15. дана у месецу.

До истог датума морају се намирити обавезе везане за плаћање акцизе на електричну енергију, а тог дана истиче и рок за подношење пореске пријаве о обрачунатим доприносима за обавезно социјално осигурање за осниваче, односно чланове привредног друштва

Последњи дан маја резервисан је за плаћање доприноса за обавезно социјално осигурање за неисплаћене зараде за април 2019. године као и за плаћање обрачунате акцизе за период од 1. до 15. дана у месецу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести