Посао изгубило 9.000 радника, добило око 9.700

ЛАЗАРЕВАЦ: Председник Александар Вучић изјавио је да је у Србији током ванредног стања због епидемије корона вируса посао изгубило 9.000 радника, а добило га око 9.700 и као неистините одбацио наводе истраживања по којем је током кризе посао изгубило 200.000 радника.
vucic
Фото: Tanjug (Tara Radovanović)

На питање да прокоментарише наводе из истраживања SeConS групе за развојну иницијативу, у којем се наводи да је у Србији током пандемије корона вируса и ванредног стања посао изгубило око 200.000 људи, Вучић је, питајући за релевантност истраживања, тражио од новинара објашњење ко је та група, али није добио одговор.

Ви сутра можете да изађете са истраживањем да је четири милиона људи изгубило посао... Нема их толико да раде, али можете да изађете са тим. Ми смо у плусу са 633 људи, као и Француска.. Знате ли шта је 200.000 људи?, упитао је Вучић.
Он је рекао да се истраживања раде по правилима Евростата и да морају да буду озбиљна.

SeConS група... Шта све има у нашој земљи... Покажите ми где су ти људи. Него пало нам на памет да несто кажемо против некога и што горе измислимо, то ћемо боље да прођемо. Знам и земља је равна плоча, то има више присталица него та SeConS група, рекао је Вучић.

Поједини медији пренели су истраживање SeConS групе за развојну иницијативу, у којем се наводи да је у Србији током пандемије корона вируса и ванредног стања посао изгубило око 200.000 људи или осам одсто оних који су били запослени, укључујући и неформално запослене и самозапослене, у фебруару ове године.

Неће бити отказа, ново повећање плата можда пре краја године

Рударски басен Колубара је срце енергетског система и српске економије, а новоотворени површински откоп Радљево-Север обезбедиће угаљ за наредних 60 година, изјавио је Вучић.

Председник је захвалио свим рударима, јер, каже, зна се колико је тежак њихов хлеб, коликим се ризицима излажу и колико њихове породице пате због њиховог посла.

Колубара је срце нашег енергетског система и српске економије. Хвала вам свима, 14.300 радника, рекао је председник.

Он је поручио да неће бити отказа, нити смањења плата, већ ће се, напротив, гледати да, уколико земља буде успешна, буде поновног повећања плата.

Вучић каже да се на копу Радљево-Север ради на откривкама од октобра 2019. године, као и да ће ту први угаљ бити ископан 2022. године.


Подаци о ПДВ показаће којм брзином излазимо из кризе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра стићи подаци о наплати ПДВ-а, који ће, како каже, бити показатељ којом ће брзином Србија изаћи из кризе, настале услед епидемије вируса корона.

Сутра нам долази ПДВ, ако буде био добар дан за приходе, моћи ћемо да вам кажемо којом брзином и на који начин ћемо да излазимо из кризе, рекао је Вучић новинарима на површинском копу Радљево-Север.

Поновио је да је уверен да ће Србија из кризе изаћи много брже него било која друга земља не само у овом делу Европе, већи и у целој Европи.


Готово 500 милиона евра биће уложено у овај коп, тим ћемо гарантовати око 60 година снабдевања угља из овог копа, док се не буде даље ширио, рекао је Вучић и додао да ће тај коп обезбеђивати око 13 или 13,5 милиона тона угља годишње.

Захвалио је рударима који раде и када је киша и сунце и снег, који морају увек да раде.

Користимо струју, а не питамо се ко ради како бисмо је имали, казао је он и истакао да није било проблема у снабдевања струјом ни током ове последње кризе.

Он је изразио очекивање да ће рудари имати још боље материјалне услове и већа примања у наредном периоду и додаоа да је све то могуће захваљујући одговорној финансијској политици.

Пред нама велики и тежак задатак и заједнички морамо са ентузијазмо и енергијом да уђемо у економски оправак земље и да искористимо потенцијал. Уверен сам да ћемо бити најбољи у Европи, навео је председник.

Вучић истиче да све међународне финансијске институције кажу да ће Србија лакше поднети кризу него друге земље.

Држава ће да инвестира више и у путеве, пруге и још сназнзије ће наставити да гради домове здравље, болнице, клиничке центре и друго. Јавним инвестицијама не само да можемо да спасемо економију већ и да помогнео приватни сектор да изађе из ове ситуације. Желимо да народ види да Србија чврсто стоји на ногама и да унесемо ту врсту оптимизма, поручио је Вучић.

Како каже, сутра је за нас важан дан пошто ће се тада видети како иду приходи у мају.

Додао је да ће у јуну бити поново исплаћен минимлац за предузетнике, микро, мала и средња предуећа, као и 50 одсто за плате великих предузећа.

Потрудили смо се да све што смо ставили у план и испунимо. То је један од најбољих планова за оправак у Европи, који је заснован на реалном новцу, казао је Вучић.

Вучић: Како год окренете, сви очекују успех Србије

ЛАЗАРЕВАЦ:  Председник Александар Вучић изјавио је данас да ниједна светска финансијска инситуција не каже да ће у Србији стање привреде бити лошије него у другим земљама, те да не зна како да одговори на критике оних који су својевремено, 2008. године, земљу задуживали по веома неповољним условима, а данас кажу да није добро када се нешто добије најповољније могуће.

“Када узмете податке ММФ-а, Светске банке, Европске комисије или ЕБРД-а, како год окренете - Србија је за све њих земља која ће бити или прва или друга у Европи по стопи раста”, рекао је Вучић данас, коментаришући полемике на рачун економских процена владе.

Председник је указао и да све иностране финансијске институције кажу да је јавни дуг Србије под контролом и поновио да наш јавни дуг никада неће прећи ниво Мастрихта, односно 60 одсто БДП-а, што је и граница до које није угрожено функционисање јавног финансирања.

“Без обзира да ли узимамо занављање, односно ''ролл овер'' кредите или се задужујемо, увек пратимо раст БДП-а и суштински не остављамо веће обавезе нашој деци, већ улажемо новац у развој инфраструктуре, у оно што остаје у земљи, фабрике, производне системе. То је од кључног значаја”, рекао је Вучић.

Када је реч о стопама раста, председник је приметио да је Србија у релевантним прогнозама прошла као и Словенија, и нешто боље од Мађарске, земаља које, иначе, имају “инвестмент граде” и чланице су Европске уније.

“Толико о томе колико финансијски инвеститори из Европе и САД имају поверење у сигурност јавних финансија Србије”, подвукао је Вучић.

Он је указао и да Србија не би могла од ММФ-а да добије ништа на рок од седам година, већ највише на пет, или краће да су истините тврдње да српска економија не стоји добро.

“Како да одговорам људима који су земљу на краткорочне обвезнице задуживали по 7,5 одсто, а који би данас да вам кажу да није добро нешто најбоље што добијате на светском тржишту, по најповољнијим условима” истакао је Вучић.

Како је рекао, не жели да меша политику и реалан живот, јер мисли да грађани то добро виде.

“Не постоји нико ко ће да каже да ће у Србији бити лошије стање, него у било којој земљи у Европи. Ниједна од европских и светских инситуција”, рекао је Вучић.

Он је додао да су се јуче водили разговори и са ЕИБ, о даљим инвестицијама.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести