Берлин, Њујорк... И Париз замрзава кирије

ПАРИЗ: Градске власти Париза увеле су контролу цена изнајмљивања стамбених некретнина како би зауставиле снажан раст трошкова живота у француској престоници.
pariz
Фото: pixabay.com

Пре Париза, градске власти Берлина су почетком јуна донеле одлуку да замрзну станарине на пет година, почев од 2020. године.

Цене некретнина скочиле су у Паризу, по узору на замајац и у другим великим европским градовима услед рекордно ниских каматних стопа, динамичног привредног раста и утицаја web странице Airbnb за изнајмљивање некретнина за одмор, објашњавају стручњаци, а преноси портал "Локал Франс".

Након што је претходни покушај ограничења цена станарина у Паризу између 2015. и 2017. године одбачен на суду из техничких разлога, париски градоначелник осмислио је нови механизам за помоћ породицама средње класе.

Референтна станарина биће одређена за свако подручје Париза засебно, а станови неће моћи да се изнајмљују по цени која би била виша за 20 посто од референтне, објаснио је Иан Броса, заменик градоначелника Париза задужен за стамбену политику.

Процењује се да су цене закупа у Паризу у последњих 15 година порасле више од 50 посто.

Велики градови широм Европе и САД увели су низ мера како би зауздали раст цена стамбених некретнина, због којег све више породица из ниже и средње класе напушта градска језгра.

Поједини градови покушавају да строже регулишу пословање Airbnb-а, лимитирањем броја дана на колико се станови могу изнајмити, а неки - попут Берлина и Њујорка - уводе или проширују контролу цена станарина.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести