Послодавци хоће олакшице да би више запошљавали

НОВИ САД: Унија послодаваца Србије упутила је допис министру финансија у Влади Србије Синиши Малом са захевом да се продужи рок важења члана 45 Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, који послодавцима даје могућност да заснују радни однос с незапосленима уз повраћај дела уплаћених доприноса за обавезно социјално осигурање по основу зараде.
1
Фото: pixabay.com

Другим речима, да им се продуже пореске олакшице за ново запошљавање.

Наиме, крајем децембра ове године рок важења тог члана истиче, а послодавци сматрају да је управо право на повраћај дела плаћених доприноса за новозапослено лице у великој мери утицало на ново запошљавање, посебно у микро, малим и средњим привредним друштвима. Корист од ове олакшице имали су како послодавци, тако и незапослени који су добили прилику да заснују радни однос. УПС у допису истиче да, „имајући у виду економске прилике и тржиште на којем послују, послодавци имају велика очекивања да се рок за пореске подстицаје за новозапослена лица продужи”.

Питање продужетка пореских олакшица за ново запошљавање представници УПС-а представили су и на седници Савета запошљавања, тако да су министри из Владе Србије с тим њиховим захтевом већ упознати. УПС очекује да ће послодавцима и даље бити омогућено да користе поменуте пореске олакшице које утичу на раст запослености у приватном сектору и да ће Министарство финансија и даље подржавати раст и развој малих и средњих привредних друштава.

УПС закључује да би престанак важења тог пореског подстицаја имао негативне последице по ново запошљавање, а посебно запошљавање дугорочно незапослених лица.

Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести