Послодавци и влада за раст минималца 6-10%, синдикати 24,5

БЕОГРАД:  Синдикати и послодавци наставили су данас преговоре о повећању минималне цене рада за 2020, на другом састанку радне групе Социјално - економског савета, на коме је Министарство финансија предложило повећање од шест до 10 одсто, што су прихватили послодавци, док синдикати траже раст минималца за око 24,5 одсто, речено је после састанка.
dinari novac, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Ако би минимална цена рада, која сада износи 27.400 динара, била повећана за 10 одсто она би износила 30.140 динара, док синдикати траже да минималац буде 33.700 динара.У Савезу самосталних синдиката Србије верују да је најреалније да компромис буде постигнут на средини та два захтева.

Потпредседник СССС и председник  СССС Војводине Горан Милић рекао је новинарима после састанка да су представници Министарства финансија данас изашли са реалним оквиром у смислу процената могућности за повећање минималца, од шест до 10 одсто.

"Послодавци су изнели свој предлог и мисле да је реално да буде шест одсто, па прихватају до 10 одсто уз одређене услове. Синдикати су изашли са предлогом, узевши у обзир цену минималне потрошачке корпе и чињеницу да се то доноси за следећу годину, да то буде конкретна цифра и да се минималац повећа са садашњих 27.400 динара на 33.700 динара, што би у процентима износило око 24, 5 одсто".

Како је рекао, то су први познати подаци све три стране и следеће недеље ће бити одржан вероватно последњи састанак радне групе пред седницу СЕС-а."Следеће недеље ће бити јаснија слика. Највероватнија опција, према мом мишљењу, јесте да то буде између предлога владе и синдиката. Разни званичници износе већ дуже најаве колико ће то да буде, претпостављам да се може наћи некакав реални компромис да све три стране буду задовољне", додао је Милић.

Почасни председник УПС-а Небојша Атанцковић је рекао новинарима да је за разлику од прехтодног шастанка Министарство финансија изашло са конкретним предлогом, не баш у детаље, као и да се послодавци слажу да то повећање буде између шест и 10 одсто.

"Та повећања минималних и осталих зарада не могу бити никако плод нечијих жеља и потреба, било би добро да то буде више, али реланости су такве, да преко тих шест одсто је прилично натегнуто, али прохватићемо ми и 10 одсто. Под условом да добијемо, а већ смо добили обећање министра финансија да ће најмање један одсто бити умањење оптерећења плата, тако да је то оно на чему и даље инсистирамо".

Истиче Атанацковић да не постоји неки фонд одакле би се са неког реалног повећања са 27.400 на 30.000 динара то могло да буде 34.000 или 35.000 динара.

"Јер свако повећање минималне зараде истовремено значи и повећање осталих зарада. По предлогу синдиката ако би минималац био 33.700 динара, шта би радили са онима који сада имају 32.000 динара. Шта би радили са онима који сада имају 33.000 и те плате би морали да повећавамо. Немогуће је да то привреда издржи. Не ради се ту само о повећању за тих 350.000 оних који сада примају минималац већ би онда и велики број плата биле испод минималне", навео је он.

Поручио је да би се зато требало држати реалних могућности привреде..

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести