Пословодство Фијата и радници потписали споразум у влади

БЕОГРАД: Пословодство и представници Самосталног синдиката запослених у компанији Фијат данас су потписали споразум у Влади Србије, чиме је и формално постигнут договор о условима наставка рада у тој компанији.
Poslovodstvo Fijata i radnici potpisali sporazum u vladi foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Договор ће обезбедити наставак производње модела фијат 500Л у Србији, као и наставак дијалога између Фијата и синдиката.

Споразум су потписали председник Самосталног синдиката у Фијату Зоран Марковић и генерална директорка компаније Фијат Крајслер аутомобили Србија Силвија Вернети.Министар привреде Горан Кнежевић је својим парафом потврдио споразум, а присуствовали су и премијерка Ане Брнабић и министар рада и запошљавања Зоран Ђорђевић.

Постигнути договор је део новог колективног уговора који ће обухватити наредне три године.Радници Фијата су били у штрајку од 27. јуна до 18. јула.Руководство Фијата и синдикати постигли су договор, уз напоре премијерке Брнабић и владе.

Између осталог, током разговора је договорено повећање плата у складу са званичном стопом инфлације пројектованом од стране Народне банке Србије за наредне три године.

Сваке године у фебруару, плате запослених усклађиваће се са пројектованом инфлацијом, коју објављује НБС, а за 2018. годину, плате ће бити повећне за 4,5 одсто.За 2017. годину, повећање ће бити у износу од 2,2 одсто од августа(како би се изједначило са годишњом пројектовном инфлацијом). 

Договорена је исплата половине новогодишњег бонуса у августу, док ће остатак (друга половина бонуса) бити исплаћен у децембру ове године.Постигнут је и договор да се накнада за ноћни превоз дуплира.

Накнада ће бити дуплирана у случајевима када запослени морају да дођу раније или да остану дуже на послу од редовног времена саобраћања јавног превоза. Договорено је оснивање Комисије за техничка мерења.

Комисију ће чинити чланови синдиката и чланови ФЦА Србија, као и технички стручњаци из седишта компаније. Комисија ће почети са радом у септембру 2017. године.Разговори о могућем увођењу бонуса ефикасности, сличног оном који се већ примењује у другим државама као што су Италија и Пољска, почеће већ 2018. године. 

У складу са договором, представници синдиката прихватили су да се уздржавају од било каквих штрајкова током целог периода трајања новог колективног уговора.Преговори између синдиката и Фијата су започели 19. јула уз посредство премијерке Брнабић и Владе Србије.

Влада Србије сматра да је постигнути договор одличан показатељ да је Србија добро место и за домаће и за стране инвеститоре, што доприноси даљем економском расту и развоју земље.Преговори су вођени у конструктивној атмосфери уз активно учешће премијерке.Постигнут договор представља победу дијалога у коме се дошло до договора прихватљивог за све.

Брнабић: Постигнут добар компромис

Премијерка Ана Брнабић је изјавила данас након потписивања споразума између пословодства и Самосталног синдиката у Фијату, да су разговори били јако тешки али да је пронађен добар компромис.

"Разговори били јако тешки,сви смо исцрпљени. Ово су били прави разговори у смислу да не постоји страна која је победник и страна која је изгубила. Нађен је добар компромис," рекла је Брнабићева.Према њеним речима, обе стране су биле одговорне и храбре

"Знам да ће и видела сам да су представници радника већ изложени неким критиама да је то могло боље, али радници су имали озбиљне представнике који су натерали и Фијат и владу на озбиљан компромис" рекла је она.Брнабићева каже да и даље стоји иза радника Фијата. 

"Немам никакав проблем да поново разговрам са радницима и објасним шта је добијено овим разговорима," додала је она.Премијека се захвалила свим странама које су се одазвале позиву владе за разговоре, а радницима и Штрајкачком одобру на одговорности и храбрости што су веровали у владу и могућност да се разговара и нађе компромисно решење.

Захвалила се и представницима Фијата што су имали разумевања за разговоре кој су вођени и за захтеве радника.Договорено је оснивање Комисије за техничка мерења.Комисију ће чинити чланови синдиката и чланови ФЦА Србија, као и технички стручњаци из седишта компаније. Комисија ће почети са радом од 15. септембра.

Брнабић је објаснила да је овом приликом Влада Србије интервенисала како би се постигао договор овде јер је била ванредна ситуација и дошло до потпуног потпуни прекида производње у фирми која запошљава више од 2.500 људи, трпео је БДП, извоз и кооперанти...

За све остале ствари постоји интитуционални механизам Агенција за мирно решавање спорова, која је јако професинална, навела је она и истакла да се нада још већој производњи у Фијату.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести