Потписан меморандум с Кинезима за аутопут Пожега - Бољаре

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић потписала је с кинеском компанијом ЦЦЦЦ (Чајна комјуникејшен констракшен компани) Меморандум о сарадњи на пројекту Београд-Јужни Јадран за деоницу Пожега - Бољаре.
autoput
Фото: Tanjug (ilustracija)

Пожега-Бољаре је последња неуговорена деоница аутопута Е-763 на територији Србије. Циљ Меморандума је убрзавање реализације пројекта изградње ауто-пута.

У име кинеске стране, меморандум је потписао извршни председник ЦЦЦЦ Интернешнл Ду Феј, а потписивању у Влади Србије је присуствовао и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг.

Усвојена траса ауто-пута Пожега-Ивањица-Бољаре дуга је 107 километара и пројектована је за брзине од 100 и 120 километара на час. 
Са истом компанијом је прошле године потписан комерцијални уговор за изградњу новог аутопута у Србији, од Прељине до Пожеге на Коридору 11, вредан 450 милона евра.

Уговорено је пројектовање и извођење радова на изградњи аутопута од Прељине до Пожеге, у дужини од 30,9 км.

У Србији је 2016. на Коридору 11 пуштен у саобраћај аутопут Љиг - Прељина у дужини од 40 км, а ове године би требало да буде буде завршен и цео потез од Обреновца до Прељине у дужини од 102 км.

На тој траси су деоница Уб - Лајковац коју су раније изградили домаћи извођачи, а Кинези са домаћим подизвођачима су при крају градње две деонице: Обреновац-Уб и Лајковац-Љиг.

Такође, Кинези граде и деоницу аутопута од Сурчина до Обреновца која ће бити завршена 2019.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести