Потписан споразум о иновацијама с Мађарском

БЕОГРАД: Министри за иновације и технолошки развој Србије и Мађарске, Ненад Поповић и Ласло Палкович, потписали су Меморандум о разумевању и сарадњи у области иновација.
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sa mađarskim kolegom Laslom Palkovičem foto: Tanjug/video
Фото: Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић са мађарским колегом Ласлом Палковичем фото: Танјуг/видео

Поповић је новинарима после потписивања Меморандума рекао да је то важан документ који ће омогућити сарадњу иновационих и старт ап компанија, као и научника, истраживача и академаца.

Он је нагласио да ово отвара могућност да Србија за пет до 10 година промени структуру извоза и истакао да је ове године извоз услуга и производа из области иновационих технологија износио 1,1 милијарду евра, а да се очекује да у овој години буде око 1,5 милијарди евра.

Министар је додао да Мађарска примењује најмодернију технологију у аутомобилској индустрији и у обради материјала и да ће се радити на томе да то знање пренесу и на инжењере из Србије.

Ласло Палкович рекао је да је важно омогућити малим земљама, попут Србије и Мађарске, да и оне учествују у усавршавању нових технологија, као и да ће земље заједно добити финасијска средства за развој те индустрије.

Он је нагласио да ће у Сегедину бити отворен ласерски центар, јер је та технологија веома важна и да је Мађарска понудила сарадњу Србији, када је реч о том центру.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести