Потписан уговор за изградњу петље Сопот на Источном краку

БЕОГРАД: Уговор за изградњу петље "Сопот" на источном краку Коридора 10 потписан је данас у просторијама Коридора Србије, саопштило је ово предузеће.
Istočni krak Koridora 10/Koridori Srbije
Фото: Коридори Србије/Источни крак Коридора 10 архива

Уговор је потписан између Коридора Србије као инвеститора и извођача радова компаније Интеграл инжењеринг.

Након изградње источног крака Коридора 10, аутопут Е-80, постојећа веза државних путева II А реда Књажевац-Темска-Димитровград и Ниш-Пирот морала је да буде укинута, каже се у саопштењу.

"Коридори Србије су, уважавајући захтеве мештана 17 села из околине Пирота и локалне самоуправе, израдили пројектну документацију, обезбедили средства из уштеда у оквиру Зајма Европске банке за обнову и развој и спровели јавну набавку за изградњу везе наведених државних путева, на истом месту после изградње аутопута између њих".

Изградњом Петље "Сопот" растерећује се зона Петље Пирот Запад, јер ће део локалног и транзитног саобраћаја користити ову везу, кажу у "Коридорима".

Поред предности за локално становништво (приступ имањима са леве стране Нишаве), како се наводи, остварује се најкраћа и најбржа веза Беле Паланке и Пирота са парком природе Стара планина, манастиром Темска, Књажевцем, даје се подстицај развоју туризма и општем напретку старопланинских села и гравитирајућих делова Источне Србије.

Пројектна документација предвиђа изградњу две трокраке раскрснице са денивелисаном саобраћајницом која се преко надвожњака укршта са аутопутем Е80.

Дужина натпутњака је 104,9 метара, дужина саобраћајне везе је 362 метара, а вредност радова је 2.179.164 евра, док је рок за завршетак радова годину дана.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести