Потврђено: Привреда САД узлетела за 33,4% у трећем кварталу

ВАШИНГТОН: Америчка привреда је забележила рекордну стопу раста од 33,4 посто у тромесечју јул-септембар, према данас објављеним финалним подацима Министарства трговине.
porast
Фото: Tanjug

Стопа раста бруто домаћег производа САД за трећи квартал је благо повећана у односу на раније објављену процену од 33,1 одсто, извештава агенција АП, напомињући да ће услед разбуктавања случајева коронавируса раст вероватно успорити током последња три месеца 2020. године.

Снажан опоравак у прошлом тромесечју надокнадио је катастрофалан пад од 31,4 процента забележен у периоду април-јун, најгори у статистичкој евиденцији која датира од 1947. године.

Агенција Ројтерс преноси да је, упркос рекордном расту у прошлом промесечју, амерички БДП и даље испод предкризног нивоа за 3,4 посто.

Двадесет и једна индустрија, са аутомобилским сектором на челу, допринела је расту БДП-а у прошлом кварталу, док је само рударство (нафта, гас) регистровало пад.

Приватна потрошња, која чини две трећине економије САД, порасла је по годишњој стопи од 41 одсто, а раст потрошње предузећа је ревидиран навише на 22,9 процената у односу на раније објављен податак од 21,8 посто, захваљујући снажном улагању у опрему.

Амерички послодавци су у марту и априлу укинули 22 милиона радних места, а након тога су почели у континуитету да враћају запослене на посао. Међутим, број радних места у САД је још увек за 9,8 милиона мањи него у фебруару, а од јуна наовамо запошљавање успорава сваког месеца, наводи АП.

Организација за економска истраживања, Конференс Борд, процењује да ће раст америчког БДП-а у четвртом тромесечју успорити на 2,8 процената.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести