Повећан број трајно запослених, око 125.000 радника на принудном

БЕОГРАД: У односу на крај фебруара, у Србији је 2.000 мање запослених, али је порастао број трајно запослених, изјавио је директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић и додао да је око 125.000 запослених на принудном одмору.
majstori
Фото: Дневник/ В. Фифа

Ковачевић је навео да привреда у Србији за време ванредног стања није стала у мери у којој се то очекивало и да предузећа која нису радила почињу са радом.

Како каже, запосленост на крају прве декаде априла месеца у односу на крај фебруара мања је за 2.000 места.

Напомиње, међутим, да је дошло до извесне реструктурације, тако да је порастао број трајно запослених, а смањио се број привремено запослених и запослених по уговорима о делу.

Ковачевићје гостујући на јавном сервису казао да је велики број људи на принудном одсуству због тога што не раде фирме и да је то, према подацима Привредне коморе, око 125.000 запослених.

Када је реч о производном сектору, Ковачевић је навео да се очекује да ће се привредна активност која се већ опоравља све више опорављати и да то што није смањена запосленост показује очекивање привредника да ће се брзо "вратити у игру".

Додао је да анкете у предузећима показују да нека од њих раде и на повишеном нивоу са вишим капацитетима него што је уобичајено, а ту спада прехрамбена индустрија, основна хемија, фармацеутска индустрија.

Нека предузећа тек почињу да раде, ту је пре свега аутомобилска индустрија, индустрија аутомобилских делова, електрична опрема и електрични апарати за домаћинство и неки делови наменске индустрије, рекао је Ковачевић.

Додао је да се криза највише осетила у оним секторима где је увођење ванредних мера значило забрану рада.

Према речима Ковачевића, цене у марту су порасле око 1,3 одсто, а он сматра да се неће повећавати ни по окончању ванредног стања, пошто је, како каже, производња у порасту.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести