Председник Кине најавио оснивање берзе у Пекингу

ПЕКИНГ: Председник Кине Си Ђинпинг најавио је данас оснивање берзе у кинеској престоници, Пекингу, која ће служити малим и средњим предузећима (МСП).
s
Фото: Youtube Printscreen

То ће бити трећа берза у овој земљи, поред две постојеће у континенталној Кини од којих се једна налази у главном финансијском центру, Шангају, а друга у Шенжену, граду на југу државе, на граници са Хонг Конгом.

У видео обраћању на отварању кинеског Међународног сајма за трговину услугама (ЦИФТИС), председник Си је рекао да ће Кина наставити да подржава развој МСП заснован на иновацијама, преноси Ројтерс.

То ће, додао је он, бити учињено "дубљом реформом Нове треће платформе и успостављањем Пекиншке берзе као примарне платформе за опслуживање иновативно оријентисаних малих и средњих предузећа".

Кинески регулатор за хартије од вредности саопштио је да ће оснивање берзе у Пекингу помоћи да се продубе структурне реформе на страни финансијске понуде и да се унапреди систем тржишта капитала. "Мала и средња предузећа могу да раде одличне ствари", оценила је Комисија за хартије од вредности (ЦСРЦ).

Председник Си је у говору поводом отварања сајма ЦИФТИС у Пекингу, такође поручио да ће Кина "створити више могућности за сарадњу повећањем подршке расту сектора услуга у земљама укљученим у иницијативу ''Појас и пут''".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести