Председник ПКВ: Повратак у нормалу биће релативно брз

НОВИ САД: Како пословати у садашњој ситуацији и како се прилагодити стању на тржишту сигурно је питање на које многи привредници у Србији траже одговор. По речима председника Привредне коморе Војводине, Бошка Вучуревића, у ситуацији ванредног стања различити сектори наше привреде из специфичних углова посматрају тренутно стање у привреди и ишчекују могућност поновног старта.
Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine foto: Dnevnik.rs
Фото: Бошко Вучуревић, председник Привредне коморе Војводине фото: Дневник.рс

Као важан део прерађивачке индустрије, произвођачи хране, посебно у АП Војводини, имају сигурно најбољу стартну позицију, каже Вучуревић. Како додаје, с обзиром на структуру роба и значајно повећану тражњу, повратак у нормалну ситуацију биће за њих релативно брз.

Осим домаћег тржишта, које је у претходним недељама, из познатих разлога, апсорбовало веома високе количине разних артикала, задржана је добра позиција на традиционалним тржиштима, посебно у региону, где је наша роба увек бележила значајну тражњу. Осим берзанских производа, као што су кукуруз, пшеница и соја, где је реализација слична као и претходних година, важно је да су прилагођавања економске политике Владе Србије довела до могућности да се извезу значајне количине роба које су биле у старту на листи производа које се не могу извозити, вели Вучуревић.

Он је додао да се ту пре свега мисли на брашно и уље и да према информацијама различитих произвођача других прехрамбених производа, производња и извоз теку несметано и најчешће се ради у пуном капацитету.

Према његовим речима, све ово довело је до тога да се од октобра 2019. године, па до марта текуће извезе 1,6 милиона тона кукуруза, а од јула 2019. до марта 2020. године 260.000 тона пшенице и 110.000 тона брашна.

Он истиче да су трговински ланци различитих категорија добро снабдевени свим робама и бележе знатно виши промет него у истом периоду прошле године. 

Проблем представља пласман повртарских и раних воћарских култура због немогућности продаје преко пијаца. Активност Републичке владе на организовању електронске продаје у одређеној мери је ублажило овај проблем, тако да би било добро да се што већи број произвођача укључи у ову платформу. С друге стране, остаје да се надамо да ће епидемиолошка ситуација дозволити отварање пијаца, уз испуњавање потребних безбедносних мера. Ово би имало веома висок утицај на ликвидност овог тржишног сегмента, рекао је наш саговорник.


Сложена привредна слика

Наравно, привредна слика је сложена и постоје многи сегменти који на разне начине трпе последице ове ситуације. рекао је Бошко Вучуревић. Како је додао, од изузетног значаја је да након стабилизације унутрашњих економских токова, буде настављена интензивна спољна сарадња.

У том смислу, јако је важно што се у земљама у региону ситуација смирује, као и нормализација ситуације код наших кључних спољнотрговинских партнера у Европи и шире. Уверени смо да ће недавно објављене свеобухватне мере Републичке владе за помоћ привреди и грађанима у очувању радних места и економске активности, утицати да из ове тешке ситуације изађемо са што мањим негативним последицама, поручио је Вучуревић.


Карго железнички, речни и друмски транспорт за сада функционишу неометано. Треба нагласити, истакао је Вучуревић, да је у претходним данима Секретаријат ЦЕФТА отворио такозване „зелене коридоре” за Западни Балкан у циљу несметаног промета производа од животне важности. Задржавање камиона на граничним прелазима је битно краће што је значајна разлика у односу на претходни период.

ИТ сектор за сада не осећа значајније последице ове кризе, а тренутни трендови усмеравања ка информационим технологијама и електронској трговини дају очекивања да ће они пребодити ову кризу без значајнијих последица. Највећи проблеми су у сектору туризма и угоститељства, где је дошло до скоро потпуног престанка активности и где је неопходна помоћ у очувању радних места и активности овог сегмента привреде који је у претходних неколико година бележио значајан раст и висок ниво инвестиција. Један од начина како у перспективи поправити неспорну штету која ће настати у овом сектору је да се покрене иницијатива код наших грађана да се ове године усмере ка домаћим дестинацијама и смештајима у свим категоријама објеката, рекао је Вучуревић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести