Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић: Владине мере дају резултате

Прва половина године је прошла, а у том периоду је привреда у целом свету, па наравно и у нашој земљи, а због пандемије КОВИД-19 бележила лошије резултате или је стагнирала.
Boško Vučurević Foto:Dnevnik.rs
Фото: Бошко Вучуревић Фото:Дневник.рс

Међутим, слика није тако црно-бела јер је, по речима председника Привредне коморе Војводине Бошка Вучуревића, у Војводини на основу најновијих  података с обзиром на утицај вируса Ковид-19, индустријска производња већа, али је забележен знатан пад у обаласти туризма.

- У региону Војводине за првих пет месеци бележи се раст од 4,9 одсто у односу на исти период 2019. године - каже Вучуревић. - У прерађивачкој индустрији, која је доминантна у укупној индустрији, забележено је повећање физичког обима производње у осам производних области, које заправо чине 48,7 одсто укупне  индустрије региона, а на нивоу укупне индустрије највиши позитивни допринос остварен је у областима производње деривата нафте, фармацеутских и хемијских производа.

Он напомиње и да је за првих пет месеци остварени раст промета у трговини на мало од 2,6 одсто, а да је у мају, у односу на април,  забележен раст промета у трговини на мало од 22,6 одсто што је подстакнуто мерама Владе Србије.


Из месеца у месец расте извоз

- Остварен извоз АП Војводине у мају је за 58,8 милиона евра већи него у априлу, односно у процентима повећање износи 16 одсто, а с друге стране, увоз је мањи за 7,5 одсто - каже Бошко Вучуревић. - Прерађивачка индустрија и на увозној и на извозној страни има најзначајније учешће. Промене изазване пандемијом КОВИД-19 уочљиве су код извоза с најзначајнијим спољнотрговинским партнерима. Наиме, извоз у Немачку је у паду, а насупрот томе на страни увоза бележи се значајан раст код увоза из Мађарске и Кине. 


Привредне гране које су прве осетиле удар пандемије коронавируса, без сумње су туризам, хотелиејрство и угоститељство, а то показују и досада остварени резултати, који су значајно мањи него лане. Наиме, драстично је смањен број туриста, а тиме и приходи у туризму, а та ситуација слична је и у другим земљама јер ова привредна грана на глобалном ниову трпи огромне губитке.

- На основу досадашњих података и показатеља јасно је да је за првих пет месеци у Војводини боравило много мање туриста него прошле године. Цифре говоре да је број долазака туриста смањен за готово 57,1 одсто у поређењу с истим периодом прошле године, при чему је број долазака домаћих туриста умањен за 51,4 одсто, а страних за 64,8 одсто - указује Вучуревић.

И током пандемије Ковид-19 одвијали су се и увоз и извоз, а у овим сегментима војвођанска привреда забележила је смањење.

- Актуелна ситуација са пандемијом Ковид-19 у свету утицала је и на то да вредност извоза војвођанске привреде бележи смањење. Војвођански привредници су од укупно реализоване спољнотрговинске размене Републике Србије  реализовали 31,5 одсто, при чему су у укупном увозу учествовали са 36 одсто и извозу 28,2 одсто - каже Вучуревић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести