Представници ММФ похвалили напредак у пословању РТБ Бор

БОР: Високи представници Међународног монетарног фонда (ММФ) похвалили су данас напредак у пословању Рударско топионичарског басена (РТС) Бор и додали да ће помоћи у проналажењу стратешког партнера.
Ruf i Antic u RTB-u
Фото: FoNet

"У последње две године разговарали смо са господином Александром Вучићем бар петнаестак пута и увек је једна од тема разговора био РТБ Бор. Зато нам је задовољство што смо данас имали прилику да на лицу места разгледамо компанију, њен рудник и топионицу, и морам да кажем да сам импресиониран оним што сам видео, нарочито модерном технологијом која се овде користи", изјавио је за Танјуг шеф мисије ММФ-а за Србију Џејмс Руф. 

На састанку са менаџментом РТБ-а, којем су присуствовали шеф Канцеларије ММФ-а у Србији Себастијан Соса, министар рударства у Влади Србије Александар Антић и представници Министарства привреде, Џејмс Руф је изразио посебно задовољство чињеницом што је у прилици да говори о потенцијалном бенефиту за РТБ, а не о његовим трошковима.

"И раније смо разговарали са бројним компанијама, али увек о њиховим потенцијалним трошковима. Сада имамо прилику да говоримо о бенефиту за РТБ и пронађемо заинтересоване партнере који ће доћи овде и улагати у компанију. Сматрам да су многобројне реформе о којима смо разговарали са Владом Србије допринеле да се ствари овде окрену набоље, јер је веома важно да државне компаније могу да раде комерцијално, а без помоћи владе", рекао је Руф. 

Према његовим речима, то је једини начин да се омогуће даље запошљавање, добар приход и напредак економије у целом региону. 

"Ми ћемо, зато, радо позвати будуће инвеститоре да улажу овде и обезбеде јаку будућност за РТБ Бор", истакао је Руф.

Шеф Канцеларије ММФ-а у Србији Себастијан Соса изјавио је да му је драго што види да РТБ Бор напредује јер је то, како је рекао, важно не само за компанију, већ и за читав регион.

"Надам се да ћемо за пар година, када будемо опет дошли у Бор, имати прилику да видимо како инвестиције цветају", додао је Соса.

Истичући значај посете делегације ММФ-а РТБ-у Бор, тим пре што није уобичајена пракса да представници мисије обилазе привредне субјекте, министар рударства Александар Антић објаснио је да је посета уприличена због значаја РТБ-а Бор за државу Србију и њену укупну економију.

"Верујем да ће ова посета бити значајна за наше заједничко разматрање будућности РТБ-а. Сложили смо се да је ''Бор'' велики и озбиљан систем, а сложили смо се и да је од капиталног значаја за државу и да зато Влада Србије треба са великом пажњом да води рачуна о његовом функционисању са становишта економског пословања, одрживости и будућности", изјавио је Антић за Танјуг. 

"РТБ данас изузетно добро послује па очекујемо да ће ове године остварити ЕБИДУ од 75 милиона долара. Ипак, свесни смо и да ти сјајни подаци о пословању не треба да нас успавају, већ морамо на време размишљати о будућности РТБ-а, пре свега о развоју рударства и новом инвестиционом циклусу у који РТБ треба да уђе", истакао је Антић.

Према његовим речима, да би "нахранио" ову добру и значајну топионицу, РТБ мора да има адекватну рударску производњу, а да би је имао он треба да улаже у опрему и отвори нове руднике. 

Реч је, додао је, о инвестицијама које су веће од 500 милиона долара, реч је о улагањима за које Србија и РТБ треба да траже партнера, јер није логично, а није ни могуће да држава буде једини инвеститор овако важног и значајног пројекта. 

"Морамо да учинимо наше укупно окружење привлачнијим за озбиљне инвеститоре и ја дубоко верујем да смо низом важних активности, које смо као држава спровели у смислу регулације тржишта, фискалне стабилизације, укупне економске и политичке стабилности, укључујући и мисију ММФ-а, направили такву атмосферу која је сада привлачна за инвеститоре", рекао је Антић. 

Он је истакао да данас имамо осам светских компанија које показују интересовање за партнерство са РТБ-ом и то је за нас значајан процес у коме ћемо, пре свега, имати на уму интерес Републике Србије. 

"Потребно је да, сви који желе да буду наши партнери у овом послу, разумеју да је ово један развојни пројекат у коме морају заједно са Србијом да препознају укупан потенцијал и значај РТБ-а и да буду наши стратешки партнери како би се комплекс и даље развијао", казао је Антић. 

Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а Бор рекао је да је са високим званичницима ММФ-а разговарано о оправданости изградње нове топионице у Бору и њеног значаја за будућност РТБ-а, Бора и целе Тимочке крајине.

"Прича је ишла у правцу појашњења саме технологије и начина изградње нове топионице, али и њеног значаја за све оне који желе да дођу у Бор и уђу у партнерске односе са РТБ-ом. Сложили смо се да стратешког партнера не бисмо могли да нађемо да није изграђена нова топионица", рекао је Спасковски.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести