Преко 500 пријава сумњивог меда, утврђени први фалсификати

БЕОГРАД: За три дана примили смо преко 500 пријава сумњивог меда у продавницима и то смо проследили Управи за ветерину, а акција инспекција већ доноси прве резултате, рекао је данас за Танјуг председник Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Родољуб Живадиновић.
Med/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Мед

Као први конкретан резултат он издваја да је суперанализом меда компаније "Мед-Хани" из Вучка код Смедерева утврђено значајно присуство шећера пореклом од шећерне трске и кукуруза што је доказ да је реч о фалсификованом меду.

"Задовољни смо бројем пријава, а наставићемо да их примамо у континуитету и да их прослеђујемо Управи за ветерину. Министар пољопривреде најавио је интензиван рад инспекција и биће јако занимљивих резултата", рекао је он и додао да до сада није било неистините пријаве.

Живадиновић је оценио да у случају откривања меда фалсификованог шећером има и дела утаје пореза и енормне зараде.

"Порез на мед је 10 процената, а на шећер је доста већи. Цена шећера је 70 динара, а када га пласирају кроз мед то буде зарада од 10 пута на шећеру. Богаћење неких људи на томе је енормно", рекао је он.

Додао је да је проблем и набавка меда преко тендера јавних набавки, јер је ту битна ниска цена а не квалитет па прави пчелари са квалитетним медом немају шансе.

"Једино да се мед контролише приликом испоруке по тендеру. Да се пошаљу узорци на анализе као нека врста самоконтроле да би се знало какав се мед испоручује вртићима и школама", предложио је он.

Објаснио је да у појединим радњама неки мед рекламирају као "100 посто природан" што СПОС оцењује као недозвољено рекламирање односно обману потрошача па је тражена и реакција тржишне инспекције.

Живадиновић је оценио да је прошла година била лоша за пчеларе Србије и да се по правилу после таквих резултата појави много фалсификованог меда на тржишту.

Додаје, ипак да је захваљујући добрим ценама у иностранству 2020. године остварена рекордна вредност извоза меда од око 15 милиона долара и да је извезено 2,7 хиљада тона.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести