Превише проценитеља у Новом Саду...

На територији Србије ради 155 лиценцираних проценитеља имовине и највише их ангажују банке којима су процене потребне ради обезбеђења кредита, а како је за Танјуг рекла председница Националног удружења проценитеља Србије (НУПС) Данијела Илић, утисак је да је већ с тим бројем Београд презасићен.
novi sad vreme, tanjug
Фото: Tanjug/J.Pap, ilustracija

Она каже да је исти случај и с Новим Садом, док у унутрашњости недостаје лиценцираних проценитеља.

У Србији је било 158 лиценцираних проценитеља, од којих је троје у међувремену изгубило лиценцу.

Додаје да већ и тај постојећи број проценитеља нема довољно посла.

Да би стекли лиценцу, каже она, завршавају обуку коју је прописало Министарство финансија и полажу испит.

По њеним речима, промене које су се догодиле од половине прошле године су велике, а „квалитет рада проценитеља засигурно на већем нивоу него што је раније био квалитет рада судских вештака у области грађевинарства” јер су, како наводи, процене раније радили углавном судски вештаци.

У Србији је било 158 лиценцираних проценитеља, од којих је троје у међувремену изгубило лиценцу

– За лиценцу проценитеља највеће је интересовање управо судских вештака, а улазак младих у ту професију зависи од високо постављених захтева па и материјалних улагања да би се лиценца стекла – каже Данијела Илић. – Банке још увек имају замерке, сада на рад лиценцираних проценитеља, и мислим да то никада неће бити апсолутно савршено, али треба имати у виду колико су плаћени проценитељи, посебно када раде за банке, ти хонорари су страшно ниски и нормално да сви проценитељи гледају да буду усклађени с националним стандардима процене – али квалитет рапидно опада.

НУПС постоји од 2006. године, а његови представници су чланови управног одбора у европској организацији, а Данијела Илић сматра да Удружење може и даље доприносити професији јер је део мониторинга рада проценитеља у рукама акредитованих удружења.

Е. Дн.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести