Приход брзорастућих компанија у Србији 19,5 милијарди евра

БЕОГРАД: Приход брзорастућих компанија у Србији износио је 19,5 милијарди евра 2019. године, њихова добит је била 1,17 милијарди, а извоз 3,4 милијарде евра, према резултатима истраживања пројекта „100 највећих у Србији“.
programeri, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

„У наредним месецима ћемо се потрудити да истакнемо позитивне приче брзорастућих компанија, њихове стратегије и кључеве успеха", каже Ивана Првановић, директорка пројекта „100 највећих" у Србији, најављујући панеле о позитивним праксама и потенцијалима даљег раста тих компанија.

Круна пројекта биће публикација „100 највећих", која ће први пут рангирати брзорастуће компаније, али пружити и анализе индустријских грана, са лествицама најбољих у свакој од њих, а у сарадњи са Кјуб Тимом (Cube Team).

Марко Радојичић директор Кјуб Тима, аналитичког партнера пројекта „100 највећих у Србији", наводи да је од укупног броја фирми које су предале завршне рачуне њих 2,2 посто брзорастућих, и да је 4.373 брзорастућих компанија запошљавало 204.466 људи.

Један од најбољих примера брзог раста је компанија КарГо Технолоџиз, чије је домаће софтверско решење за кратко време освојило тржиште у Београду и чије искуство и модел пословања могу бити вишеструко корисни за целокупну привреду у земљи, напомиње се у саопштњу.

„Поносни смо јер је овај важан пројекат препознао управо нас као пример брзорастуће компаније. Посебно бих истакао да је КарГо заправо прва ''супер апликација'' у Југоисточној Европи", изјавио је Вук Губеринић директор и оснивач компаније КарГо Технолоџиз.

Подсећа да су недавно услугу проширили новим сервисом КарГо Батлер, за поручивање хране из ресторана, и најављује ускоро покретање још једне револуционарне услуге и то не само за домаће тржиште.

Критеријум за рангирање компанија, напомињу иy пројекта "100 највећих", сагледан је кроз раст прихода и броја запослених у претходне три године. Такође узимала се у обзир позитивна добит у текућој години, као и раст по сложеној годишњој стопи раста од 10 одсто и више. Коришћени су званични подаци АПР-а за компаније које су предале завршне рачуне.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести