Приход гејминг индустрије у Србији скоро 100 милиона евра

БЕОГРАД: Српска асоцијација индустрије видео игара (СГА) објавила је први званични извештај о гејминг индустрији Србије, у коме се, између осталог, наводи да се укупна зарада у тој области у прошлој години кретала између 50 и 100 милиона евра.
gejming
Фото: Tanjug (pixabay.com, ilustracija)

Како наводе представници те асоцијације, извештај је само први корак ка добијању што јасније и прецизније слике о стању у српској гејминг индсутрији.

У извештају се наводи да је прошле године у Србији направљено више од 70 видео игара и да је у овој индустрији запослено више од 1.500 људи. Најјачи центри су Београд и Нови Сад.

Најтраженије занимање у 2018. години било је програмер видео игара.

Председник СГА Никола Чавић наводи да је Србија сада на светској гејминг мапи позиционирана као једна од најатрактивнијих држава за произвидњу видео игара.

Од иновативних технологија које креирају дигитални људски лик, преко игара базираних на звуку за слепе и слабовиде играче, до глобално популарних мобилних игара, чланови СГА гурају границе светске гејминг индустрије, рекао је он.

СГА сада има 65 чланова од инди тимова, е-спорт компанија, ВФЏ студија до глобално признатих произвиђача игара, наводи се у извештају који је синоћ представљен у Београду.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести