Принудне ликвидације у 15.492 фирме

За првих седам месеци ове године из регистра Агенције за привредне регистре обрисана су 15.492 привредна субјекта, односно 2.139 привредних друштава и 13.353 предузетника, што је 38 одсто више друштава и 2,4 одсто више предузетника него у истом периоду лане.
firma.jpg
Фото: pixabay.rs

Пораст броја обрисаних друштава у овој години последица је принудне ликвидације, која је спроведена по службеној дужности над привредним друштвима која нису подносила финансијске извештај две узастопне године које су претходиле 2017. у складу са Законом о привредним друштвима.       

Највише привредних друштава – 554 – обрисано је из регистра у мају, а међу угашенима било је највише оних који су били регистровани за неспецијализовану трговину на велико, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем.

Међу обрисаним предузетницима било је највише власника ресторана и покретних угоститељских објеката, кафића, барова, трговина на мало у неспецијализованим продавницама претежно храном, пићем и дуваном, такси превозника, фризерских и козметичких салона. По подацима АПР-а, за првих седам месеци ове године основано је 27.339 привредних субјеката, од чега 5.468 привредних друштава и 21.871 предузетник. То значи да је 3,2 одсто више новооснованих привредних друштава и 0,5 одсто мање нових предузетника у односу на исти лањски период.

Највише привредних друштава основано је у априлу – 873, а по делатности, она се баве неспецијализованом трговином на велико, изградњом стамбених и нестамбених зграда, консултантским активностима у вези с пословањем и осталим управљањем, ресторанима и покретним угоститељским објектима, друмским превозом терета и рачунским програмирањем.

Када је реч о регистрованим предузетницима, највише их је уписано у јуну – 3.704, а по делатности предњаче они за рачунско програмирање, ресторани и покретни угоститељски објекти, консултантске активности, фризерски и козметичарски салони, услуге припремања и послуживања пића и друмски превоз терета.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести