Припрема се нови пакет мера за помоћ привредницима

БЕОГРАД: Нови пакет мера којима би држава помогла привреду све је извеснији пошто у Влади Србије већ данима анализирају проблеме са којима се суочавају привредници, као и све могуће начине на које би држава могла да помогне, преноси Блиц.
vlada
Фото: Tanjug

После три исплаћена минималца и 100 евра за грађане, како је наведено, у Влади Србије планирају нову помоћ државе.

"Заједно са Привредном комором Србије и Републичким заводом за статистику спроводимо најопсежније истраживање у коме учествује преко 1.000 компанија. Желимо да утврдимо који су сектори више погођени, какви су планови предузећа, који су њихови изазови и на основу тога ћемо реаговати са одговарајућом подршком", рекао је раније данас министар финансија Синиша Мали.

У сету мера које је Привредна комора почетком јуна, у виду предлога упутила влади, говори се о краткорочној подршци за очување ликвидности и радних места, али и о развојим мерама кроз подршку извозницима и укључивање наших компанија у међународне ланце снадбевања.

"Краткорочне мере више не би требало да буду линеарне, већ селективно усмерене ка најугрожењима који су претрпели највећи удар кризе и којима је потребно дуже време за консолидацију", рекао је тада председник ПКС Марко Чадеж.

На питање колико је релано да држава поново иде са новим директним субвенционисањем привреде у виду обезбеђивања минималца Никола Алтипармаков, члан Фискалног савета каже да је сада на Влади да процени које би могуће решење дало најбоље резултате.

"Данас су сигурне две ствари. Једна је да држава не може да понови издашан пакет мера са којим је изашла пре неколико месеци и да би нови пакет вредносно био много мањи. И друга, да се пре неколико месеци гледало како да се помогне да привреда преброди кризу краткорочно, а да је сада реч о томе да ће криза да траје много дуже од неколико месеци", оценио је Алтипармаков.

Додаје би се сада морало циљати на најугроженије, али да је питање да ли на најугроженије секторе или раднике.

"Треба размотрити да ли стимулисати послодавце који би запослили раднике из угрожених сектора - рецимо да држава плати 70 одсто пореза за раднике које неко запосли, а долазе из туризма", рекао је Алтипармаков за Блиц.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести