Приступ финансирању из буџета ЕУ биће условљен

БРИСЕЛ: Лидери 27 држава чланица Европске уније условиће приступ финансирању из буџета 2021-2027. година поштовањем владавине права, према нацрту заједничке одлуке припремљене за њихов самит у Бриселу у четвртак, преноси Ројтерс.
evropska unija, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

"Биће уведен општи режим условљавања ради отклањања евидентних широко распрострањених недостатака доброг управљања власти држава чланица у погледу поштовања владавине права", наводи се у нацрту у који је увид имала британска агенција.

На Европској комисији је да даје препоруке о начину за решавање било ког таквог случаја а државе чланице ЕУ би већином гласова одлучивале да ли ће подржати препоруке, пише у документу.

То представља промену у односу на ранији предлог да се такав предлог Комисије може стопирати само већином гласова земаља ЕУ.

Нето-уплатиоци у буџет ЕУ, попут Немачке, ову промену су већ окарактерисали као слабљење механизма притиска за поштовање владавине права - који се тренутно примењује према Пољској и Мађарској - земљама на источном крилу блока у којима се, како наводи Ројтерс, националистичке и евроскептичне власти оптужују за кршење основних демократских принципа, попут слободе судова, медија и академских слобода.

Челници 27 држава ЕУ ће у четвртак "укрстити" аргументе везане за наредни буџет блока који је предложен у максималном износу од 1.094 билиона евра или 1,074 одсто бруто националног дохотка ЕУ.

Мало је оних који су задовољни овим предлогом, за који је потребна једногласна подршка, а очекивања да ће договор бити постигнут касније ове недеље су минимална, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести