Привреда се опоравља брже него што је очекивано

БЕОГРАД: У овој години привреда Србије би могла да оствари раст између пет и шест одсто, спољна трговина раст од око 10 одсто, али се у наредним кварталима очекује и раст спољног дефицита, закључено је данас на скупу који је у Београду организовала Америчка привредна комора.
privreda
Фото: freeimages.com

Опоравак привреде Србије подстакли су фискални и монетарни стимуланси, ублажавање епидемиолошких мера, али и опоравак светске привреде, уз повољније односе извозних и увозних цена, закључак је округлог стола на коме су учествовали професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић и председник Амчам-а Зоран Петровић.

Истовремено, стране директне инвестиције ће вероватно бити нешто ниже него прошле године.

Приметан је оптимизам у проценама за ову годину компанија чланица Амчам-а захваљујући опоравку светске привреде и фискалним и монетарним подстицајима.

Позитивно је што је планиран висок раст јавних инвестиција у овој години, али је потребно да се унапреди ефикасност јавних инвестиција у свим фазама њихове реализације, каже Арсић.

"Амчам је током априла спровео анкету међу компанијама чланицама која показује оптимистичне прогнозе за раст српске привреде. Оптимизам чланица Амчам-а за ову годину се огледа у чињеници да је њих готово две трећине остварило или пребацило планове за први квартал текуће године", истакао је Петровић.

Што се тиче запошљавања, каже он, оптимизам не јењава, јер 37 одсто планира да запосли нове људе, док 57 одсто планира да остане на нивоу од прошле године, а чак 65 одсто компанија сматра да ће остварити раст пословања у односу на 2019 и 2020. годину.

"Да бисмо наша оптимистична очекивања успешно и спровели у дело апсолутни предуслови за то су унапређење владавине права, ефикасност правосуђа и смањење корупције уз унапређење транспарентности законодавног процеса, а посебно праћење примене прописа и мерења њиховог ефекта", закључио је Петровић.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести