Продаја нових аутомобила у Европи десеткована у априлу

БРИСЕЛ: Европска продаја аутомобила драматично је пала у априлу јер су због пандемије корона вируса у региону ауто-салони били затворени, а производња и продаја обустављени, показују најновији подаци ауто-индустрије објављени данас.
automobili kupovina
Фото: Dnevnik (Aleksandra Erski)

Регистрација нових аутомобила у ЕУ пала је за 76,3 посто у априлу у односу на исти месец пре годину дана, саопштило је Европско удружење произвођача аутомобила (АЦЕА), преноси ЦНБЦ.

"Први цео месец с применом мера ограничења због корона вируса резултирао је највећим месечним падом тражње за аутомобилом од када се бележе подаци“, наводи се у саопштењу АЦЕА.

Прецизира се да је број продатих нових аутомобила пао на само 270.682 комада прошлог месеца у односу на 1.143.046 јединица у априлу 2019.

На сваком од 27 националних тржишта ЕУ у априлу је регистрован двоцифрен пад, али највећи губитак су забележиле Италија и Шпанија, земље најтеже погођне епидемијом, у којима се број нових регистрација стропоштао за 97,6, односно 96,5 процената, респективно.

У Немачкој је продаја пала за 61,1 проценат, а у Француској за 88,8 одсто, наводи Удружење.

У Великој Британији, која више није укључена у ову статистику АЦЕА, продаја аутомобила се такође суновратила за 97,3 процента у априлу, додаје ЦНБЦ.

Продаја нових аутомобила у ЕУ већ је претрпела драстичан пад од 55 посто у марту, на годишњем нивоу, због епидемије Ковид-19. Средином марта већина европских земаља увела је строге мере ограничења кретања, због којих је велика већина европских ауто-дилера обуставила рад од друге половине месеца.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести