Продужен рок за продају Луке Нови Сад до 21. новембра

БЕОГРАД: Министарство привреде Србије продужило је до 21. новембра  рок за достављање пријава за куповину 99,4 одсто акција Луке “Нови Сад”.
Luka Novi Sad Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Захтев за откуп продајне документације продужен је до 14. новембра, а отварање коверата са понудама заказано је за 23. новембра ове године, објавило је Министарство.

Право учешћа на тендеру за куповину Луке по почетној цени од око 15,98 милиона евра, имају фирме које се баве лучком делатношћу у последњих десет година у континуитету и које се прошле године имале приход од најмање 30 милиона евра.

Такође, услов је и да су у свакој од последње три године имале претовар од 1,4 милиона тона. 

Ранији рок за подношење пријава за учешће на тендеру био је 22. октобар, а отварање понуда било је заказано за 24. октобар.

Лука “Нови Сад” једина је лука у Србији у већинском власништву државе, има претовар од око милион тона робе годишње, а капацитети су јој већи од 2,5 милиона тона. 

Ниво улагања у Луку “Нови Сад” после њене приватизације премашиће 14 милиона евра, оценио је раније државни секретар у Министарству привреде Србије Драган Стевановић.

Очекује се да ће се на позив јавити и три светске компаније које су за Луку биле заинтересоване и пре тендера - Дубаи Порт, немачки Ренус и америчка Валона.

Према стратегији Министарства грађевинарства, Лука захтева улагања од четири милиона евра годишње.

Из Министарства привреде су поручили раније да се од новог власника очекује да сачува сва радна места, улаже у обнављање капацитета Луке, те да ће ниво инвестиција, које ће контролисати Агенција за луке, премашити 14 милиона евра. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести