Продужена забрана запошљавања у јавном сектору

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је данас измене Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору којим се продужава забрана запошљавања у јавном сектору до краја 2019. године.
javni sektor
Фото: Dnevnik.rs

То је један од девет закона из области државне управе и локалне самоуправе који је данас усвојен у парламенту.

„Циљ усвојених решења из ресора државне управе и локалне самоуправе је да се постигне још један корак напред ка брзој, љубазној, модерној управи, рекао је раније министар Бранко Ружић.

Ружић је када је реч о законима који се тичу плата, рекао да се мењају рокови од којих почиње примена системског и посебних закона о платама у појединачним деловима јавног сектора и то за 1. јануар 2020.

"Оне су условљене потребом да се у предстојећем периоду спроведу додатне финансијске анализе преласка на нов систем плата, као и да се остави нови примерен временски период за прилагођавање послодаваца и запослених и то све до 1. јануара 2020. године", рекао је Ружић.

Потпуна имплементација ових прописа је веома важна и морамо имати у виду њихову комплексност, истакао је. Примена мора да буде синхронизована, сви учесници морају да буду припремљени за све фазе, основице испланиране тако да не угрозе буџет, нагласио је Ружић.

Он је објаснио да само тако може да се обезбеди да реформа система плата постигне свој пун ефекат од 1. јануара 2020. године.

Говорећи о Закону о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе чија је пуна примена почела 1. децембра 2016, он је рекао да се изменама обезбеђују услови за пуну професионализацију и деполитизацију кадрова у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести