Прогноза ММФ-а за Србију 6 одсто раст БДП у 2021.

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима најновију прогнозу ММФ-а за Србију према којој ће раст БДП-а у 2021. години износити шест одсто
v
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Изузетно сам поносан најновијом прогнозом, коју сам добио синоћ око 22 или 22.30 сати, да је ММФ променио своје пројекције за Србију. Раније су говорили да ће раст износити пет одсто. ЕК је такође променила прогнозу и рекла да ће бити 5,3 одсто и сада је и ММФ променио на шест одсто, рекао је Вучић у касарни "Дедиње", где је отворен пункт за вакцинацију припадника гарнизона Београд и чланова њихових породица

Вучић је истакао да је ММФ дошао на оно што је и Србија говорила, да ће раст БДП-а наше земље ове године износити шест одсто.

Ја сам говорио да може и седам одсто, рекао је Вучић.

Каже да је Србија у 2020. имала минус од 0,9 одсто, по чему смо са Литванијом били најбољи у Европи.

Вучић је додао да је ММФ променио процену за Србију у за 2022. годину са 3,8 на 4,5 одсто.

Такође, ММФ каже да Србија ове године упркос огромном улагању у војску и инвестиционе радове неће имати јавни дуг већи од 60,3 одсто и да ће јавни дуг онда почети да пада.

Председник је рекао раст БДП-а значити да ће просечна плата у Србији већ од 1. јанаура бити већа од 600 евра, а у Београду преко 770 или 780 евра, као и да ће ова година бити завршена са БДП-ом већим од 50 милијарди евра.

Резултати говоре о напретку Србије и борби коју водимо

Председник Србије рекао је да резултати о напретку Србије и говоре сами за себе о резултатима политике коју води и да грађани најбоље виде шта је урађено.

Вучић је, упитан за писање појединих медија, који сваки повод користе да критикују потез власти, казао да је једна чињеница да постоји део тајкунских медија који нема другу тему сем њега.

Не би постојали да се мени нешто догоди. Пробудили би се и не знам шта би рекли. Ако није Александар Вучић најгоре ђубре на свету тема за њих не постоји, казао је он, уз констатацију да је немачкај пословица „Резултати говоре све“, најадекватнији одговор на то.

Можете да причате лажи. Немојте да подсећам на све лажи као што је била да је Београд на води Вучићева фантазмогорија, да аутопут Милош Велики никада неће бити завршен, као и прича да болнице неће бити готове за четири године, а не за четири месеца, да пруга неће бити готова, па све до наших музеја за које су говорили да их нећемо отворити... На крају људи могу да виде све, рекао је он.

Вучић је указао да су политичари у Србији, а имали смо све, каже, криминално лоше власти које нису повећавале стандард људи, научили у 20 година да понављају једну ствар а то је да су фрижидери празни.

Данас када чујете тако нешто схватите колико су заостали у времену и простору. Плате су повећане, иако и даље нису довољно високе, пензије нису биле никада више. То су чињенице. Борићемо се да буду још више, објаснио је он.

Вучић је рекао да су у Србији контејнери препуни хране, и да ниједан дан није био фрижидер празан.

У Србији, каже, само је једана одсто људи који су суочени са тим проблемом, а на смањењу тог броја, ће се каже.и даље радити.

Вучић се осврнуо и на борбу коју је водио на међународном плану и истакао како се борио за Србију у тешким преговорима од Вашингтона до Брисела.

Издржали смо највеће притиске. Амбасадор Израел рекао је да је на ту земљу извршен велики амерички притисак, којем су подлегли. Лично сам издржао тај притисак у Белој кући. Србија није урадила оно што је Израел учинио, констатовао је он.

Вучић је рекао да је сада у Србији тема колика је плата, а не да ли може да се добије посао.

Истраживања показују, каже, да чак и они који тврде да Србија иде у лошем смеру, а двоструко их је мање од оптимиста, признају бројне резултате.

Поносан сам на оно што сам радио у годину дана, на људе који су вредно радили. Ако је њима довољно да говоре све најгоре да би рекли нешто, нека то раде. У лажи су кратке ноге. То прође као са Јовањицом, закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести