Промист жели обнову производње, за Азотару нуди 650 милиона динара

Компанија Промист из Новог Сада дала је данас најбољу понуду на јавном надметању за куповину панчевачке Азотаре у стечају, од 650 милиона динара, а ако понуда буде прихваћена, у Панчеву ће бити обновљена производња вештачких ђубрива.
azotara pancevo yt
Фото: Youtube Printscreen

Одлуку о прихватању ове понуде донеће Одбор поверилаца ХИП Азотаре у стечају, јер је она мања од 50 одсто процењене вредности те компаније.

Одлука Одбора поверилаца очекује се најкасније у року од 15 дана, речено је данас.

У јавном надметању учествовала је још једна компанија која је само потврдила почетну цену од 581 милион динара, што је тек пет одсто процењене вредности компаније.

Комерцијални директор Промиста Данило Томашевић у изјави за Танјуг каже да искрено нису очекивали већу конкуренцију.

"Промист се већ 20 година бави послом дистрибуције ђубрива. Природно је било да пређемо и у производњу вештачког ђубрива. То је наша намера од давних дана. Очекујемо одлуку Одбора поверилаца да ли је продаја завршена или није пошто је понуђена цена испод 50 процената процењене вредности", рекао је Томашевић.

Он је најавио да је намера Промиста да у Азотари покрене производњу.

"Ми ћемо покренути један мањи део производње. Један део радника који је био у Азотари сигурно ће остати да се окуша у производњи. План је покретање једног дела погона а који ће бити покренут, о томе не могу сада да говорим јер је део пословне стратегије", рекао је он.

Додао је да одлука хоће ли се производити и амонијак зависи од доста фактора и цене гаса која је доста вирулентна на светском тржишту.

"Не можемо ми као мала компанија бити изложени таквим ризицима које велике компаније на другачији начин решавају", рекао је Томашевић.

Промист је више година пре стечаја био највећи купац вештачког ђубрива ХИП Азотаре а Томашевић каже да су се за куповину определили као природни партнер.

"Ми смо практично једина фирма која је куповала минерална ђубрива од Азотаре, авансним путем у великим количинама. Ми на неки начин комплементарну делатност већ обављамо у односу на Азотару. Куповина Азотаре, ако Бог да, биће природни след догађаја" рекао је он.

Складишта вештачког ђубрива Промиста у Панчеву су сада у простору некадашње фабрике стакла а Томашевић каже да ће у случају да та компанија купи ХИП Азотара, складишта у бившој Стаклари имати другу намену.

Фабрика вештачких ђубрива и азотних једињења ХИП-Азотара у стечају понуђена је на продају по трећи пут по додатно умањеној почетној цени од 581,3 милиона динара, објавила је у априлу Агенција за лиценцирање стечајних управника.

Хемијска индустрија Панчево Азотара се продаје као правно лице, јединствен фабрички комплекс, с производним погонима и складиштима Амонијака, Азота, АН-а, КАН-а, НПК и Карбамида, као и са објектима енергетике, управе и лабораторије.

Азотара је у стечају од половине септембра 2018. године а до сада је била продавана три пута но за лицитирање са почетним ценама од 5,8 и 2,3 милијарде динара, али није било заинтересованих.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести