Прошле године радници из Србије радили у 99 држава

Доказ да српске компаније освајају све већи део светског тржишта јесте и чињеница да се наши радници упућују на рад у многе државе света. 
radnici.jpg
Фото: pixabay.com

Према подацима које је “Дневник” добио од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања,  прошле године је 317 послодавац у Србији доставио 4.049 обавештења, а на привремени рад упућено је 13.916 радника у 99 држава света.

Годину дана раније, 324 српска послодавца доставило је овом министарству 3.052 обавештења, а 10.530 радника отишло је привремено да ради у 97 држава. Дакле, за годину дана број српских компанија које упућују своје раднике на посао у неку земљу света повећао се за 47, а 3.386 радника више лане јеотишло у иностаранство по налогу свог газде.

Обавештење о упућивању запослених радника Србије у иностранство налази се на званичном сајту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Из њега се види да српске раднике домаће газде шаљу од Хрватске и Црне Горе, до Марока, Чилеа, Тајланда, Бехреина, Перуа, Бангладеша, Катара, Аргентине, Туниса, Алжира… Радници из Србије раде и у Јапану, САД, Ирану, Вијетнаму, Индонезији, Мексику, Индији, Еипту, Гани, Изаралу. Радници из наше земље радно место имају и у већини држава Европе, а у великом броју их има и у Русији, Кини, Казахстану, Украјини…

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања не издаје послодавцима са територије Србије дозволе или сагласност да би упутили своје раднике на привремени рад у иностранству. Обавеза послодавца је, објашњавају у овом министарству, да у складу са Законом о условима за упућивање запослених на приврмени раду у иностранство и њиховој заштити, најкасније до дана који претходи дану одласка запослених, достави обавештење о упућивању радника на привремени рад у иностранство, а најкасније у року од седам дана од дана упћивања запослених на привремени рад. Обавезан је да достави Уверење из јединствене базе Централног регистра о промени основа осигурања за упућене раднике.


ПКС даје дозволу за рад у Немачкој

У Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања указују  да Привредна комора Србије даје сагласност за упућивање запослених на привремени рад у Немачку. У ову земљу радници су ангажовани за обављање грађевинских, монтажних, изолаторских радова и радова у области металургије и то као поверени посао у складу с Међудржавним споразумом Србије и СР Немачке.


Из овог министарства напомињу да је обавештење послодаваца о упућивању запослених на привемени рад у иностраству јавни податак који се мора објављивати на интернет пораталу овог министарства и то у року од седам дана од његовог пријема. За “Дневник” наглашавају да још увек не располажу са подацима колико је у прва три месеца ове године радника упућено на привремени рад у иностранству, указујући да се ти подаци налазе у Централном регистру обавезног социјалног осигурања.

Газда из Србије који жели да упути своје раднике на привремени рад у инострансттво треба да поступи у складу са одредбама Закона о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранству. Другим речима, уколико српска компанија склопи посао у некој од држава света, она посебним узовором са својим радницима регулише њихов рад у иностранству уз поштовање свих законских обавеза. Како би Србија у сваком тренутку знала где су раде српски радници, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања мора бити обавештено где се они налазе, не само због провере да ли је послодавац испунио све обаваезе прописане домаћим законом, већ пре свега да радници, у држави у којој раде, бити заштићени. Наиме, радници које домаће компаније шаљу на рад у иностранство у тим  државама не раде илегално, већ имају закључен радни однос и уговор о раду Србији, само им је место рада нека друга држава.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести