Прве аукције за повлашћене произвођаче из ОИЕ у 2020.

БЕОГРАД: Државна секретарка у Министарству рударства и енергетике, Мирјана Филиповић, најавила је да се прве аукције за повлашћене прозивођаче енергије из обновљивих извора (ОИЕ) очекују у 2020. години.
mirjana filipovic
Фото: Tanjug (O. Toskić, arhiva)

Србија активно ради на усклађивању регулатива и усвајању препорука Европске уније у оквиру припрема за отварање Поглавља 15 о енергетици", рекла је Филиповић на округлом столу с чланицама Америчке привредне коморе, на којем је разговарано о плановима Министарства за 2019. годину. 

Док су у претходном периоду велики помаци урађени на пољу формирања обавезних резерви нафте и нафтних деривата, даља либерализација тржишта енергије и гаса је у овом тренутку основни предуслов за отварање овог поглавља, истакла је она.

Кад је реч о тржишту гаса у Србији, Филиповић, која је и председница преговарачке групе са ЕУ, илустровала је важност сигурности снабдевања гасом чињеницом да је Унија обезбедила готово 50 милиона евра за финансирање гасне интерконекције између Србије и Бугарске, која ће почети с изградњом следеће године. 

Очекује нас још доста посла у овом домену јер је реч о великим реформама за чију имплементацију је потребно више времена. У међувремену, Министарство ће наставити да прилагођава своје законодавство “зимском енергетском пакету” ЕУ прописа и верујемо да ће се то видети у наредним извештајима Европске комисије, закључила је она.

Влада Србије је крајем новембра прошле године продужила важење Уредбе о подстицајним мерама за производњу електричне енергије из обновљивих извора и високоефикасне комбиноване производње електричне и топлотне енергије до краја 2019., подсећа се у саопштеју Америчке привредне коморе (AmCham).

Представници Министарства енергетике су овом приликом потврдили да ће се у наредном периоду радити на увођењу система аукција за доделу статуса повлашћених произвођача електричне енергије из ветра и солара, при чему ће конкретнији модел и поступак тек бити одређени у даљем раду Министарства.

Очекујемо да прве аукције буду спроведене већ наредне године, рекла је Филиповић и изнела очекивање да ће учешће обновљивих извора енергије у финалној потрошњи до 2021. године бити близу циља од 27 одсто који је одредила Европска унија.

Ђорђе Поповић, председник Одбора за енергетику AmCham-а, нагласио је значај имплементирања препорука Енергетске заједнице и усвајања законодавства ЕУ за даљи развој тржишта у Србији. 

Компаније посебно интересују планови Министарства у погледу развоја тржишта обновљивих извора енергије, али и унапређење енергетске ефикасности, усвајање нових модела уговора о откупу електричне енергије, као и креирање предуслова за ширу употребу електричних возила у Србији, казао је он.

Поповић је такође изразио задовољство што је министарство препознало значај учешћа привреде у дијалогу о овим важним темама.

AmCham oдбор за енергетику је основан 2017. године с намером успостављања конструктивног дијалога са свим релевантним државним институцијама, у циљу унапређења регулаторног оквира у области енергетике и његове ефикасне примене. 

У фокусу Одбора је имплементација и унапређење специфичне регулативе у области обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, побољшање правног оквира за јавно-приватна партнерства у овој области, давање подршке развоју нових модела енергетског пословања, као и друга питања од значаја за чланове Америчке привредне коморе.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести