Прве процене штете у саобраћају и инфраструктури - 110 млн евра

БЕОГРАД: Штете у саобраћају и инфраструктури због корона вируса су, према првим проценама, веће од 110 милиона евра, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Истакла је да не постоји део транспортног система који не трпи штету у време ове епидемије, било да говоримо о ваздушном, железничком, водном или друмском саобраћају.

Прве процене штете у саобраћају и инфраструктури износе више од 110 милиона евра! Министарство саобраћаја је на директној вези са свим компанијама и овом приликом упућујем позив свим грађевинским и путарским фирмама, као и удружењима и коморама, да нам доставе своја мишљења, предлоге и тренутно стање, како бисмо заједно направили реалан програм мера како изаћи из ове кризе, рекла је Михајловић.

Она је истакла да се на процени штете и плану економског опоравка мисли и ради од првог дана када се десила зараза, као и да је оформљен посебан кризни штаб, на челу са председником Александром Вучићем, на којем се праве процене штете и доносе мере.

Не само да је реч о мерама које доносимо и које ћемо доносити у овом периоду, већ мислимо и на дан после и правимо велики програм и план за тренутак када ће се све ово завршити. Ми чинимо све да прођемо са што мање жртава и проблема, рекла је Михајловић.

Потпредседница владе наводи да штету трпи и водни саобраћај, пошто не ради путнички саобраћај и отказани су велики крузери.

Такође, штету трпи и железнички саобраћај, који бележи мали пад карго превоза, као и аутобуски превоз, додала је Михајловић.

Без сумње, највише је погођен ваздушни саобраћај и до сада је од почека кризе директна штета око 40 милиона евра, док се штета по привреду, ако говоримо о авиоиндустрији и предузећима из тог сектора, процењује и на више, рекла је она.

Михајловић је поручила свим компанијама у области грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да покушају да одрже колико је могуће ниво активности, а да је министарство ту за све предлоге и мишљења, те да се могу директно обратити на имејл адресу Министарства kabinet@mgsi.gov.rs, наведено је у саопштењу.

Михајловић је још једном поручила грађанима да остану кући и истакла да је то тренутно оно што највише можемо да урадимо за здравље свих нас.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести