Први Српско-мађарски пословни форум у Новом Саду

НОВИ САД: Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић присуствовао је отварању Српско-мађарског пословног форума у Привредној комори Војводине.
madjari forum
Фото: vojvodina.gov.rs

Манифестацију организују ПКВ у сарадњи с Трговинско-индустријском комором из Будимпеште и уз логистичку подршку Амбасаде Републике Србије у Будимпешти.

Теме форума су развој комуналне инфраструктуре у Војводини, екологија, прекогранична сарадња и пројектне активности, а учешће је узело преко 100 учесника од чега 30 представника мађарских компанија и институција из поменутих области.

Задовољство ми је да истакнем чињеницу да организовање Првог српско-мађарског пословног форума има посебан значај за рад свих ресорних Секретаријата Покрајинске владе и других покрајинских институција, имајући у виду да се значајан број активности у Покрајини Војводини остварује у сарадњи с партнерима из Мађарске, казао је Дракулић.

Како је истакао, Покрајинска влада, преко својих надлежних Секретаријата, учествује у реализацији чак 12 прекограничних пројеката с Мађарском у различитим тематским областима.

Фото: vojvodina.gov.rs

Сви ти пројекти имају стратешки значај и, што је најважније, реалну инвестициону димензију која је претпоставка економског развоја. Укупна вредност свих ових пројеката је око 25 милиона евра, а њихова успешна реализација представља израз наше обостране спремности да у систему заједничког управљања реално и одговорно сагледавамо и наше заједничке потребе, казао је Дракулић.

Према његовим речима, посебно је важно што се и на овај начин манифестује подршка државних и других институција мађарске државе унапређењу и заштити виталних интереса Војводине, јер нас прихватају као солидног и одговорног партнера у заједничким пројектима, што је битан предуслов за стварање повољне инвестиционе климе на овом подручју.

Председник Привредне коморе Војводине, Бошко Вучуровић рекао је да догађаји попут данашњег представљају реализацију низа споразума који су у протеклом периоду потписани између ПКВ и мађарских привредних комора, те да су очигледан пример напретка, развоја и робне размене између Мађарске и Србије која је у прошлој години достигла рекордни износ од 550 милиона евра.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести